Ny teknologi bak gigapiksel-kamera

En gruppe amerikanske forskere har allerede bygget de første prototypene til et gigapiksel-kamera og tatt bilder med det.

25. mars 2011

Hvis du blir fjern i blikket av å lese om et mellomformatkamera med en oppløsning på 80,0 megapiksler, skal du høre hva en gruppe amerikanske forskere pusler med på Columbia University i New York.

De har nemlig utviklet en teknologi hvor man kan ta bilder med en oppløsning på opp til 1,7 milliarder piksler. Og det er daktisk snakk om ett enkelt bilde, som måler 82 000 x 22 000 piksler, og altså ikke om en rekke bilder som er satt sammen med f.eks. Gigapan-teknikken.

Forskerne kan få denne imponerende oppløsningen ved å benytte seg av en spesiell kuleformet optikk, som med en rekke små linser på baksiden sprer lyset ut til en lang rekke små bildebrikker. Inntil videre har de testet ideen i praksis ved å flytte én bildebrikke rundt, slik at den dekker hele området.

Det mangler fortsatt en del research og utvikling før de kan klare å pakke sammen tilstrekkelig mange bildebrikker til å dekke et halvkule-formet område, men det er nok bare et spørsmål om tid, for prosjektet støttes økonomisk av den amerikanske hærens forskningsorganisasjon, DARPA.

Du kan lese mer om teknologien her. Du kan sjekke bildet i toppen av denne artikkelen her.

Kanskje du er interessert i...