Canon EOS 6D speilreflekskamera

Forskere har funnet ut at speilreflekskameraer er spesielt utsatte for hackerangrep der det blir innkrevd løsepenger, såkalte ransomware attacks.

© Shutterstock

Nytt funn: Speilreflekskameraer er sårbare for hackerangrep

Forskere har funnet ut at det er mulig for hackere å bryte seg inn i speilreflekskameraer og installere såkalt malware som kan kryptere og låse filene på minnekortet. Se om kameraet ditt er i faresonen her.

13. august 2019 av Sarah Marie Winther

De siste årene er hackerangrep med såkalt ransomware blitt en stadig større sikkerhetstrussel, og både sykehus, universiteter og organisasjoner er blitt utsatt for organiserte angrep som har låst dem ute fra IT-systemene deres. 

Ransomware låser filer på datamaskinen din og krypterer dem så du ikke får tilgang til dem selv. Typisk vil hackerne deretter forlange betaling, eller løsepenger, for at du igjen skal få tilgang til filene dine. Pengene skal som oftest utbetales i kryptovaluta. 

Nå har forskere fra Check Point Software Technologies, som er verdens største leverandør av it-sikkerhet, funnet en annen enhet som står i fare for å bli angrepet av hackere: Speilreflekskameraer.

> Les også: Alt du må vite om speilreflekskameraer

Speilreflekskamera og SD-kort og datamaskin
© Shutterstock

Hvis hackere bryter seg inn i kameraet ditt og installerer malware på det, kan du risikere å miste alle bildene på minnekortet ditt. 

Låste alle bildene på minnekortet

For få dager siden sendte selskapet ut en rapport som beskrev hvordan forskere var i stand til å fjerninstallere malware på et digitalt speilreflekskamera via Wi-Fi og USB.

Med denne malwaren kunne de kryptere og dermed låse bildene på et SD-kort i et Canon EOS 80D, så brukeren ikke lenger kunne få tilgang til dem.

Før rapporten ble offentliggjort, har Check Point Software Technologies vært i dialog med Canon, som nå har sendt ut en sikkerhetsveiledning og en firmwareoppdatering, som brukere kan installere for å lukke sikkerhetshullet.

> Les også: Derfor må du oppdatere kameraets firmware. 

Slå av kameraets nettverksfunksjoner

Forskerne advarer imidlertid om at produkter fra andre produsenter enn Canon også kan være sårbare for angrep. 

Sikkerhetsfeilen ligger nemlig i den måten Canon håndterer den såkalte PTP-protokollen på, og det er en protokoll som flere leverandører benytter seg av.

I sikkerhetsveiledningen anbefaler Canon at brukere unngår å bruke usikre Wi-Fi-nettverk, å skru av kameraets nettverksfunksjoner når du ikke bruker dem, og å oppdatere kameraets firmware.

Kanskje du er interessert i...