Phase One XF med IQ3 100MP Achromatic

Det nye bakstykket IQ3 100MP Achromatic kan brukes på XF-kamerahusene til Phase One.

© Phase One/Joel Tjintjelaar

Phase Ones nye kamera fotograferer bare i svart-hvitt

Oppløsningen i det nye bakstykket til Phase One, IQ3 100MP Achromatic, er ekstremt høy, og man får med mange detaljer, men du må si farvel til farger og til en velfylt bankkonto.

Phase One lanserer noe så uvanlig som et digitalt bagstykke i mellomformat, som kun knipser i svart-hvitt. IQ3 100MP Achromatic har en cmos-bildebrikke med en oppløsning på hele 101,1 megapiksler.

Stort sett alle bildebrikker kan bare registrere hvor mye lys som treffer dem, men ikke farger. For å få et fargebilde sitter det derfor et såkalt Bayer-filter foran brikken, med et rutemønster i rødt, grønt og blått, som gjør det mulig å skape fargene i bildedannelsen.

Siden det nye bakstykket fra Phase One bare tar svart-hvitt, er Bayer-filteret fjernet, og det betyr at man kan få enda flere detaljer, for filteret kan gi litt sløring.

Gjør deg klar for å bla opp

Phase One IQ3 100MP Achromatic

Bakstykket har en berøringsfølsom skjerm på 3,2 tommer.

© Phase One/Joel Tjintjelaar

IQ3 100MP Achromatic har ikke noe infrarødt filter heller, så det kan fange opp farger utenfor det synlige spektrumet.

Bakstykket henvender seg til blant annet fine art-, landskap- og portrettfotografer. Men de bør ha orden på økonomien. Prisen blir på rundt 50 000 dollar, eller cirka 430 000 norske kroner.

I tillegg må man ha kamerahus og objektiver. Man vil kunne få en pakke med bakstykke, kamerahus og et objektiv for rundt 55 000 dollar – 475 000 kroner.

Kanskje du er interessert i...