Canon EOS 5D Mark IV

Canon er klare med full-frame-kameraet EOS 5D Mark IV

Det lenge forventede Canon EOS 5D Mark IV er endelig lansert. Det har blant annet en ny funksjon for bedre skarphet, og det kan filme i 4K.

25. august 2016

Canons 5D-serie er blant fotoentusiastenes favoritter med sine store full-frame-sensorer, og nå er en ny modell klar. Oppløsningen på EOS 5D Mark IV er økt fra 22,1 til 30,1 megapiksler i forhold til forgjengeren, og kameraet har fått Canons Dual Pixel-teknologi. Denne gir rask autofokus når man bruker live view.

Canon EOS 5D Mark IV Front

Med Dual Pixel sjekkes skarpheten på selve bildebrikken, der hver piksel er delt opp i to fotodioder, og på EOS 5D Mark IV brukes de to diodene for første gang også for å få enda bedre skarphet.

Man kan nemlig velge funksjonen Dual Pixel RAW, og da tar kameraet to bilder som er en smule forskjøvet. Det gir en raw-fil som er dobbelt så stor som normalt, og i den etterfølgende raw-konverteringen kan man finstille skarpheten til å bli helt optimal.

Canon EOS 5D Mark IV Back

Raskere og bedre

Man kan ikke gjøre et sløret bilde skarpt eller velge hvor fokus skal være i bildet, men man kan flytte skarpheten en anelse fra f.eks. en øyevipp til pupillen så skarpheten ligger helt korrekt. Dual Pixel RAW kan også brukes for å redusere reflekser og justere litt på områder utenfor fokus.

Canon EOS 5D Mark IV Top

I tillegg er det kommet en rekke forbedringer sammenlignet med EOS 5D Mark III. Hastigheten er økt fra seks til sju bilder pr. sekund. Video kan filmes i 4K-oppløsning, og nå er gps og wi-fi innebygd. Skjermen er dessuten berøringsfølsom.

Huset er også bedre tettet mot støv og fukt, og det har dukket opp en ny knapp på baksiden av kameraet. Denne gjør det enkelt å skifte mellom forskjellige fokustilstander.

Veiledende pris er satt til 40 599 kroner, med salgsstart i september.

Kanskje du er interessert i...