Nikon D750

Ikke alle fullformatkameraer er fysisk store. Dette gjelder bl.a. Nikon D750.

© Nikon

Derfor er et fullformatkamera best

Går du for optimal bildekvalitet, kommer du ikke utenom speilrefleks- eller systemkameraer med fullformatbrikke. Her kan du se hvorfor.

22. januar 2018 av Poul Siersbæk

Systemkameraer med fullformatbrikke har lenge ligget i hælene på tradisjonelle speilreflekskameraer. Nå er de i ferd med å overta ledertrøya på både hastighet og bildekvalitet. 

Det betyr at det akkurat nå er flere valgmuligheter enn noen gang tidligere – både når det gjelder tradisjonelle speilreflekskameraer og speilløse systemkameraer.

Fullformatkameraene er utstyrt med en stor bildebrikke på rundt 24 x 36 mm. Dette formatet tilsvarer det vanlligste filmformatet og det formatet speilrefleksameraer brukte i de analoge dager. 

Her kan se hva det er som gjør fullformatkameraer så ettertraktede.

Sony Alpha9

Sonys flaggskip Alpha9 raser av sted med 20 bilder i sekundet, selv om kameraet har en fullformatbrikke som genererer store filer.

© Sony

1. Stort dynamisk område

Den store brikkestørrelsen gir et større dynamisk område enn det du får med mindre brikketyper som APS-C og Micro Four Thirds. 

I praksis ser man det ved at det er mulig få langt flere detaljer i både de mørkeste skyggene og de lyseste høylysene når du konverterer raw-filene dine.

Les også: Dette betyr brikkestørrelsen i kameraet ditt

2. Høy lysfølsomhet

På grunn av den store størrelsen er fullformatbrikken i stand til å fange mer lys enn mindre bildebrikker. 

Dette gjør det blant lettere å holde på fokus i mørke omgivelser.

Bilde tatt under vanskelige lysforhold

Den store bildebrikken i foullformatkameraer gjør det lettere å holde fokus når du fotograferer under vanskelige lysforhold. I tillegg håndterer den støy ved høye ISO-verdier bedre enn de andre kameraene. 

© Alejandro Alvarez // Unsplash

3. Mindre bildestøy

En fullformatbrikke har større piksler enn mindre bildebrikker. Dette gjr at det blir skapt mindre digital støy ved høye ISO-verdier. 

Derfor trenger ikke den integrerte støyreduksjonen å slå inn så fort som med kameraer med en mindre bildebrikke. Dermed blir detaljene og skarpheten bedre.

4. Bedre kontroll over dybdeskarpheten

Du kan få flottere uskarphet i bakgrunnen med fullformat, for du kan gå nærmere motivet enn med for eksempel APS på en tilsvarende brennvidde. 

Dette henger sammen med brennviddeforlengelse og avstanden mellom bildebrikke og fokusplan.

Portrettbilde tatt med liten dybdeskarphet med fullformatkamera

Et fullformatkamera gir deg penere bokeh og liten dybdeskarphet, blant annet på grunn av brennviddeforlengelsen.

© Caleb Lucas // Unsplash

Lær enda mer om fullformat i Digital FOTO

Du kan lese mer om hvordan de beste fullformatkameraene på markedet klarer seg i test i magasinet Digital FOTO 3/2018, som er på ute nå. Her tester vi 7 fullformatkameraer på bl.a. hastighet, oppløsning og ISO. 

Kjøp bladet butikken, eller eller tegn et abonnement og få vår store Photoshopbok med 2 utgaver av Digital FOTO levert i postkassen for bare 49 kroner.

Da får du umiddelbar tilgang de siste utgavene av bladet i magasin-appen vår, Wype, samt tilgang til Fordelssonen med mer enn 400 videokurs om fotografering og bildebehandling. 

Kanskje du er interessert i...