Endelig full-frame fra Pentax

Pentax sitt full-frame-kamera, K-1, er klart, og det byr på en haug av piksler, gode funksjoner og en konkurransedyktig pris. På toppen av det lanseres to nye objektiver.

Ryktene om Pentax’ kommende full-frame-kamera har svirret lenge. Nå er kameraet en realitet, og to nye objektiver til kameraet er også lansert. K-1 heter det nye flaggskipet, og utover en full-frame-sensor byr det på 36,4 megapiksler, en max-ISO på 204 800 og bildestabilisering, som forbedrer kameraets stabilitet med opp til fem eksponeringstrinn. Dessuten har kameraet innebygd wi-fi og gps.

Bildesensoren har fått en oppgradering fra forrige modell til en PRIME IV, og det betyr at yteevnen nå overgår alle andre Pentax-modeller – også mellomformatkameraet 645z.

Lcd-skjermen på 3,2 tommer kommer i en ny konstruksjon, og kan vippes 35 grader horisontalt og 45 grader vertikalt, men også dras ut og vris, slik at skjermen kan ses ovenfra. Skjermen har 1.037.000 punkter, mens søkeren har en forstørrelse på 0,7x.

Fellestrekk med forgjengeren Akkurat som K-3 II-modellen har Pentax i K-1 gjort bruk av teknikken Pixel Shift Resolutions System, hvor kameraet tar fire bilder raskt etter hverandre, mens sensoren flyttes en piksel pr. bilde. Bildene legges sammen, og resultatet skal være mer fargekorrekte bilder i bedre kvalitet. En ny funksjon er, at systemet nå kan se, om noe beveger seg i bildet mellom de enkelte bildene, f.eks. bladene på et tre, og kan kompensere for dette.

Et annet fellestrekk med det forrige flaggskipet er antimoiré-funksjonen, som forebygger de bølgede mønstrene, som av og til kan forekomme på bilder. Stjernekikkerens favoritt, Astro Tracer-funksjonen, er også gjentatt. Her regner gps-en ut himmellegemenes bevegelse, og sensoren justeres automatisk deretter, så man får skarpe astrobilder uten striper.

To nye objektiver Pentax sendte allerede for flere måneder siden nye objektiver på gaten til det fortsatt ikke lanserte full-frame-kameraet, og nå sender de ut to nye. Et 28-105mm F3.5-6.3 og et 15-30mm F2.8, som begge har Quick Shift Focus System, som gjør det mulig å skifte hurtig fra autofokus til manuell fokus.

Det er også mulig å bruke Pentax’ APS-C-objektiver til K-1 med funksjonen Crop, som tilpasser bildeformatet.

Både kamera og objektiver er værbeskyttet.

Kamera og objektiver er klare i begynnelsen av april til følgende veiledende priser: Pentax K-1 kamerahus: 19.999 kr. HD Pentax-D FA 28-105mm F/3,5-5,6 ED DC WR: 6.999 kr. HD Pentax-D FA 15-30mm F/2,8 ED SDM WR: 19.099 kr.

Les mer her.

Kanskje du er interessert i...