Lynraskt flaggskip til profesjonelle

Canon dropper å kjøre med to speilreflekser til topprofesjonelle og har presentert EOS-1D X, som skal tiltale både sports- og studiofotografer. Kameraet har hele tre prosessorer og er lynraskt. Hadde man forventet skyhøy oppløsning på den nye modellen, blir man likevel skuffet.

19. oktober 2011

De siste årene har Canon hatt to modeller på markedet til de profesjonelle. EOS-1Ds Mark IV hadde høy oppløsning og full-frame-sensor og henvendte seg til studiofotografer. EOS-1D Mark IV var særlig til sports- og pressefotografer og hadde høy hastighet, men en mindre oppløsning og en litt mindre bildebrikke. Med det nye EOS-1D X vil Canon slå to fluer i et smekk. Kameraet har en full-frame-sensor på 18,0 megapiksler, og legger seg med det midt mellom de to tidligere toppmodellene. Kameraet er utstyrt med hele to nye DIGIC 5+-prosessorer, som gjør behandlingen av bildene til en lynrask affære, og man kan da også ta opptil 12 bilder i sekundet. Klapper man opp speilet, kan man til og med ta hele 14 bilder i sekundet i full oppløsning.

Det er likevel ikke nok med de to prosessorene, for lysmåleren har sin egen DIGIC 4-prosessor som holder orden på de lys- og fargeinformasjonene motivet inneholder. Den sørger blant annet for å sende fargeinformasjoner til det nye autofokussystemet, som kan følge en bestemt person eller en bestemt farge, så man kan holde fokus på f.eks. en bestemt fotballspiller. Det er hele 61 fokuspunkter, og 41 av dem er av krysstypen. 21 av dem kan også brukes med lyssvake objektiver på F5.6. I tillegg har kameraet fem såkalte dobbeltkryss-punkter, som gir enda større presisjon. De virker likevel bare med objektiver på F2.8 eller bedre.

ISO går i utgangspunktet fra 100 til 51 200, men kan utvides fra det som tilsvarer ISO 50 til imponerende ISO 204 800. EOS-1D X har også muligheter for å ta opp Full HD-video i oppløsningen 1080p og her kan man bruke opptil ISO 32 000. Kameraet kommer først på markedet i første kvartal 2012, og prisen er ennå ikke klar, men. den vil nok ligge på rundt 50 000 kroner for huset alene.

Kanskje du er interessert i...