Nikon med verdensrekord i oppløsning

Det nye D800 sprenger alle rammene for hvor høy detaljrikdom du kan få med et speilreflekskamera. Det er til og med ekstra snadder for dem som krever den helt ultimate skarpheten.

7. februar 2012

Pikselracet er på ingen måte dødt. Nikon blåser alle andre overende med nyheten D800, som byr på en skyhøy oppløsning på hele 36,3 megapiksler. Bildebrikken er selvfølgelig full-frame, og til tross for den høye oppløsningen lover Nikon både høyt dynamisk omfang og lav støy ved høy ISO. Det høres med andre ord ut som et drømmekamera til landskapsfotografen og andre som bare ikke kan få med nok detaljer i blinkskuddene.

Det japanske firmaet har til og med et ekstra kort oppe i ermet. Man kan nemlig få kameraet i spesialversjonen D800E, der anti-alias-delen er fjernet fra low-pass-filteret på bildebrikken. Anti-alias sørger for å fjerne problemer med moiré og kantede linjer, men ulempen er til gjengjeld at de fine detaljene sløres til. Siden oppløsningen er så høy, vil man ifølge Nikon bare under spesielle omstendigheter oppleve moiré i f.eks. mønstre fra klær og lignede. Fordelen er knivskarpe piksler på D800E.

Med fire bilder i sekundet i full oppløsning er D800 neppe det opplagte valget til actionfotografen, men lukkermekanismen arbeider allikevel like rask som i D4, med en utløserforsinkelse på bare 0,042 sekund.

Autofokus-systemet matcher D4 med 51 autofokuspunkter, som kan arbeide i svakere lys enn før. Den avanserte lysmåleren er også arvet fra D4. Den har en oppløsning på 91 000 piksler, og gjør det mulig å bruke f.eks. ansiktsgjenkjennelse. Den optiske søkeren har en dekning på 100 prosent.

De store filene kan enten lagres på Compact Flash-kort, der kameraet støtter den raske UDMA 7-teknologien, eller på kjappe SD-kort. Kameraet kan også tømmes raskt for filer, da det har en usb 3.0 port. D800 har en veiledende pris på 22 990 kroner mens D800E koster 24 990 kroner. De kan kjøpes fra den 22. mars. Du kan lese mer her.

Kanskje du er interessert i...