Ny toppmodell fra Pentax

K-3 er det nye flaggskipet blant speilrefleksene fra Pentax, og det har blant annet en nyutviklet bildebrikke med et revolusjonerende triks i ermet.

9. oktober 2013

Da Pentax for et års tid siden lanserte K-5II, kom kameraet i to versjoner. Den ene hadde en tradisjonell bildesensor, mens Pentax hadde fjernet det såkalte anti-alias-filteret i spesialmodellen K-5IIs. Filteret sørger normalt for å sløre lyset litt før det treffer sensoren. Når man fotograferer svært detaljerte områder, f.eks. små mønstre i tøystoffer, kan der nemlig oppstå stygge moiré-mønstre, og det forhindrer anti-alias-filtret. Ved å fjerne filteret i K-5IIs kunne bildene bli noe skarpere, med en større risiko for moiré, men til f.eks. landskaper er denne risikoen svært lav.

Nå er Pentax klar med den nye toppmodellen K-3, som har fått en helt ny cmos-sensor på 24,0 megapiksler, som i likhet med Pentax’ tidligere sensorer har bildestabilisering, der sensoren beveges for å eliminere effekten av bevegelser, men Pentax har funnet opp en ny funksjon til den bevegelige sensoren. Sensoren har nemlig ikke noe anti-alias-filter, så detaljgraden er maksimal. Fotograferer man motiver med risiko for moiré, kan man slå på et simulert anti-alias-filter, som virker slik at sensoren beveges i mikroskopiske bevegelser under fotografering.

Foruten den nye sensoren har kameraet også fått nytt autofokussytem med 27 fokuspunkter, hvorav 25 er av den nøyaktige krysstypen. Systemet kan stille skarpt i et lys på helt ned til -3 EV – altså nesten i mørke. Lysmåleren er også ny og skal gi forbedret eksponering og bedre hvitbalanse.

Huset er bygd i en magnesiumlegering og er forseglet 92 steder, så det kan tåle regnvær og motstår støv. Søkeren har fått en ny optisk konstruksjon og viser 100 prosent av motivet. Det er plass til to SD-kort i kameraet, og med det spesielle Pentax Flu Card, som er ekstratilbehør, kan man fjernstyre kameraet fra en smarttelefon.

Kameraet kan ta 8,3 bilder i sekundet og har også fått en forbedret HDR-funksjon. Den veiledende prisen for huset er 10 000 kroner og for 10 500 kroner får man med et værbestandig objektiv på 18-55 mm.

Kanskje du er interessert i...