Nytt flaggskip fra Olympus

Med lanseringen av det nye OM-D EM1 vender Olympus for alvor ryggen til speilrefleks. Det nye systemkameraet avløser speilreflekskameraet E-5 og kombinerer Four Thirds og Micro Four Thirds.

10. september 2013

For tre år siden lanserte Olympus E-5, som er produsentens toppmodell når det gjelder speilrefleks. Senere har Olympus konsentrert seg om Micro Four Thirds, og det har vært veldig stille når det gjelder tradisjonell speilrefleks. Mange har derfor tvilt på om Olympus overhodet ville fortsette produksjonen av speilrefleks og heller satse på Micro Four Thirds. Nå er svaret kommet – og det heter OM-D E-M1.

Det nye kameraet slår OM-D-forgjengeren med ny DUAL Fast AF, en av verdens raskeste autofokussystemer, som nå klarer både sekvensfotografering og vanlige bilder. Det nye autofokussystemet av hybridtypen virker med objektiver fra både Micro Four Thirds og Four Thirds, og gjør det mulig å skifte mellom fasedeteksjon og kontrastbasert autofokus. Det er 37 fokuspunkter uansett hvilket system man bruker. Bruk av Four Thirds-objektiver krever en adapter.

Kameraet er utstyrt med en ny bildebrikke på 16,0 megapiksler og syvende generasjon av Olympus kraftige TruePic bildeprosessor. Det er en nyutviklet ekstra stor elektronisk søker med en oppløsning på 2,36 millioner punkter og en forstørrelsesgrad på 1,48x, som tilsvarer det man ser hos full-frame kameraer. Samtidig har kameraet samme bildestabilisering, som jobber i fem akser, som også finnes i OM-D E-M5.

Designmessig er det nå mer lengde enn bredde, og kameraet har derfor også fått et håndgrep. ISO, som går til ISO 25 600, er forbedret på de høye verdiene, så det skal være mindre grad av fargetap. E-M1 tåler både støv og regndråper. En eventuell hard vinter er heller ikke noe problem, da modellen klarer ned til ti graders kulde.

E-M1 støtter wi-fi, og det er mulig å bruke en smarttelefon til å utløse kameraet på både automatiske og manuelle funksjoner. Som noe helt unikt, kan man knipse trådløst når kameraet er satt til Live Bulb. OM-D EM1 koster 12 999 kroner hvis man kjøper huset alene. Kjøper man kameraet med det nye kit-objektivet M. ZUIKU DIGITAL 12-40mm F2.8 koster det omkring 17 999 kroner.

Kanskje du er interessert i...