Pentax K-x

Etter et langt tilløp har Pentax endelig laget det attraktive nybegynnerkameraet som bør ligge til grunn for ethvert kamerasystem. Det er lite og veier ikke all verden, prisen er riktig og det inneholder et hav av nyttige funksjoner.

23. januar 2010

Pentax K-x

Til en veiledende pris på 5100 kroner forventer man vanligvis ikke det helt store fra et nytt speilreflekskamera, men allerede ved første gjennomlesning av spesifikasjonene viser det seg at Pentax K-x har noe ut over det vanlige. Foruten en cmossensor på 12,2 megapiksler kan man huke av for live view, ansiktsgjenkjennelse, videoopptak i HD, bildestabilisering, sensorrens og ISO opp til 12 800. Ikke noe annet speilreflekskamera i denne prisklassen har tilsvarende spesifikasjoner. Pentax K-x topper det hele ved å hevde at det har klassens raskeste seriefotografering med en hastighet på opptil 4,7 bilder i sekundet og en batteriholdbarhet på 1900 bilder. Dette er likevel sannheter med visse modifikasjoner, noe vi skal komme tilbake til straks. Til gjengjeld er det et faktum at for bare 400 kroner ekstra leverer Pentax et originalt kit-objektiv på 18-55 mm, som slett ikke er så dårlig. Gir man 1400 kroner ekstra, kan man få et sett som består av både objektivet på 18-55 mm og et telezoomobjektiv på 50-200 mm. I betraktning av at vi har sett gatepriser som er enda lavere, ligner Pentax K-x mest av alt på en tikkende prisbombe som konkurrentene bør frykte.

Vanskelige fokuspunkter

Det hører med til historien at K-x har noen nye funksjoner som man ikke forventer å finne i denne prisklassen. Man kan f.eks. få kameraet til å skrive copyright-informasjoner direkte inn i bildenes exif-data. Den innebygde HDR-funksjonen er bedre enn konkurrentenes, men prestasjonen er fortsatt skuffende. Det er ingen tvil om at det blir bedre i bildebehandlingen. HDR står for High Dynamic Range, som gir muligheter for å ta gode bilder av ekstremt kontrastrike motiver. Pentax K-x gjør som Sony Alpha380, som automatisk tar tre bilder ved forskjellige eksponeringer raskt etter hveran- dre. Umiddelbart etter fotograferingen settes de på 15 sekunder automatisk sammen i kameraet til ett bilde som spenner over hele det dynamiske området. Canon, Nikon og Olympus har ikke denne hendige funksjonen Kameraet har enkelte svakheter. Det leveres med fire AAbatterier som har en god holdbarhet, men de lovede 1900 bildene må kreve at man verken bruker blits, live view eller andre funksjoner med større strømforbruk. Et nytt sett koster litt over 300 kroner. Velger man vanlige, billige alkalinebatterier, stuper holdbarheten til 210 bilder, og Pentax garanterer engang ikke at alt i kameraet virker lenger. Bruker man oppladbare AA-batterier, lover Pentax 640 bilder per opplading, men disse batteriene lades ut konstant, også når kameraet ikke brukes. I tillegg krever det oppmerksomhet å sette i de fire AA-batteriene riktig, da man lett kan komme til å sette dem feil. Hos konkurrentene kan batteriet bare settes inn på én måte. Sensorrens er overraskende nok koblet ut i standardoppsettet, men i menyen kan den stilles til å starte hver gang kameraet slås på. Det setter ned batteriholdbarheten.

Les resten af artiklen i DIGITAL FOTO nr. 2/2010

Kanskje du er interessert i...