Test av Pentax K-m

Her tar vi en grundig kikk på dagens billigste speilreflekskamera. Bildekvaliteten er helt fin til prisen, men til gjengjeld savner vi en rekke andre viktige elementer, som åpenbart er spart vekk.

13. februar 2009

Det har lenge vært en betydelig pris- og bildekvalitetsforskjell mellom speilrefleks- og kompaktkameraer. I dag er tingene mer flytende, og med Pentax K-m ser vi for første gang et nytt speilreflekskamera med kitobjektiv til en veiledende pris under 4500 kroner.

K-m lanseres som et nybegynnerkamera, og vurdert på de premissene er det mye å glede seg over.

Kameraet har en oppløsning på 10,2 megapiksler, og med en sensor i APSC- størrelse som måler 23,5 x 15,7 mm, er brennviddeforlengelsen 1,5x. K-m har som alle Pentax’ speilreflekser en velfungerende bildestabilisering innebygd i kameraet. Det medfølgende objektivet er smc Pentax DA L 18-55mm F3.5-5.6 AL, og her er der minimal fortegning og akseptabel vignettering. Kamera og optikk koster 3995 kroner, noe som er svært rimelig.

Er man nybegynnerfotograf, er hjelpen alltid nær med Pentax K-m. Trykker man på knappen med et spørsmålstegn, vil kameraet forklare hva de valgte innstillingene kan brukes til. Når man har valgt innstillingen Auto Picture på programhjulet, regner kameraet selv ut om man er i ferd med å ta et landskaps-, et kveldsbilde, et makrobilde, et portrett eller et sportsbilde. Deretter blir blender og lukkertid optimert.

Vi testet funksjonen med varierende motiver, og stort sett hver gang valgte programmet de rette innstillingene. Språket i menyen er norsk, og overgangen fra kompakt til speilrefleks vil heller ikke føles forvirrende for nybegynneren, da antall knapper er holdt på et absolutt minimum, der ISO, hvitbalanse, blits og selvutløser har fått deres egne knapper.

Også ergonomien er på topp, for kameraet ligger som støpt i hendene. I motsetning til Pentax’ dyrere, semiprofesjonelle speilreflekskameraer som f.eks. K20D er K-m ikke værbestandig. Heller ikke den separate rawknappen, som ellers er en av Pentax’ beste oppfinnelser, er det blitt plass til her.

Les resten af artiklen i DIGITAL FOTO nr. 03/2009

Kanskje du er interessert i...