Nytt Olympus systemkamera OM-D E-M1X

Det nye OM-D E-M1X fra Olympus har både vannrett og loddrett grep, så det også ligger godt i hånden når man skal ta bilder i høydeformat. 

© Olympus

3 grunner til at du må holde øye med nye Olympus OM-D E-M1X

Olympus har nettopp løftet på sløret for en ny modell i OM-D-serien, E-M1X. Systemkameraet er proppfullt av stilige muligheter – blant annet en funksjon som gjør deg i stand til å ta forrykende håndholdte bilder.

24. januar 2019 av Sarah Marie Winter

Etter en lang periode med stillhet melder Olympus seg nå på igjen – og denne gangen har de tatt med tungt artilleri. Det nye flaggskipet i OM-D-serien, E-M1X, skal markere to ting: 100-årsdagen for Olympus og den japanske produsentens posisjon på markedet for systemkameraer.

Kameraet, som benytter seg av Micro Four Thirds-teknologien, er blitt utstyrt med utallige nye funksjoner samt et helt nytt design som gjør at E-M1X ligger fantastisk i hånden, uansett hvordan du snur på det.

Det vil til og med kunne betjenes i blinde, for alle knappene har forskjellige størrelser og overflater, og dermed trenger du ikke flytte blikket fra motivet når du skal bytte innstilling. Men det er langt fra den eneste nyheten E-M1X byr på.

Nytt Olympus systemkamera OM-D E-M1X

Knappene på OM-D E-M1X har fått et helt nytt design, og en av de fine detaljene er at alle knappene har forskjellig størrelse og overflate. På den måten kan man betjene kameraet i blinde hvis man trenger å holde øynene på motivet. 

1. Fremragende bildestabilisering

E-M1X er utstyrt med en reutviklet såkalt gyrosensor som ifølge produsenten gir verdens beste kompensasjonsytelse. 

Det betyr at hvis du kombinerer kameraet med et objektiv fra Olympus' egen PRO-serie, vil bildestabiliseringen kunne kompensere for hele 7,5 lukkerhastighetstrinn. 

Dermed vil du i mange tilfeller kunne fotografere helt uten stativ – også i svakt lys og med lengre brennvidder. 

> Les også: Bør jeg velge systemkamera eller speilreflekskamera? 

Nytt Olympus systemkamera OM-D E-M1X

OM-D E-M1X kommer med to batterier og mulighet for lading via USB så man for eksempel kan ta med en powerbank på fotograferingen. 

© Olympus

2. Ny funksjon for håndholdt fotografering

Med funksjonen Tripod High Res Shot har fotografer tidligere kunnet ta bilder på opptil 80 megapiksler ved bruk av kamerastativ. Men hva om du befinner deg på et sted der det er umulig å slå ut et stativ – for eksempel i et tempel eller en jungel?

Svaret finnes i E-M1X. Den nye funksjonen "Handheld High Res Shot" kan nemlig generere bilder på hele 50 megapiksler uten tegn på bevegelsessløring.

Det gjøres ved at kameraet tar åtte bilder som det kombinerer i ett jpeg-bilde ved hjelp av sensorforskyvning. 

Nytt Olympus systemkamera OM-D E-M1X

Produsenten lover at støv-, sprut- og kuldesikringen på OM-D E-M1X er verdens beste. Dermed kan fotografer som jobber under krevende forhold, også bruke det. 

© Olympus

3. Intelligent motivregistrering

Autofokus-systemet i E-M1X er igjen blitt utviklet fra bunnen av, og som noe nytt utnytter kameraet autofokusopplysninger fra lagrede bilder for å aktivere rask sporing av uforutsigbare motivbevegelser og hastighetsendringer.

> Les også: Sony Alpha6400 har verdens raskeste autofokus

I tillegg kan autofokussystemet nå automatisk registrere bestemte motiver ved å fokusere på og spore det optimale området så man kan konsentrere seg helt og holdent om komposisjonen når man fotograferer. 

Inntil videre omfatter dette motorsykler, racerbiler, tog og fly, men Olympus lover at det vil komme flere motivtyper i en senere firmware-oppdatering.

Av andre nyheter har vi blant annet en "ND-filter"-funksjon som gir bildet samme effekt som hvis man bruker et gråfilter til å få lange lukkertider. 

Effekten kan ses i søkeren før man tar bildet, og den kan stilles til fem nivåeer: ND2 (tilsvarende ett lukkerhastighetstrinn), ND4 (2 trinn), ND8 (3 trinn), ND16 (4 trinn) og ND32 (5 trinn).

Olympus OM-D E-M1X kommer i butikkene fra slutten av februar, og prisen vil ligge på 33 990 kroner for kamerahuset. 

Redaksjonen anbefaler: Flott kameraveske

Til ferien eller fototuren er en praktisk og romslig skulderveske en god investering.

I den nye kameravesken vår er det et separat rom for nettbrettet ditt, så du lett kan ta det med på tur og overføre bilder fra kameraet med Wi-Fi.

Du kan få vesken med to numre av Digital FOTO for bare 49 kroner + porto. Bare vesken har en verdi på 399 kroner. Se tilbudet her.

Kanskje du er interessert i...