Canon EOS RP

Nye Canon EOS RP er lett, kompakt og enkelt å justere.

© Digital FOTO

3 ting vi elsker ved Canon EOS RP

Canons nye systemkamera med fullformatbrikke er fullt av spennende funksjoner. Vi har allerede hatt kameraet mellom hendene. Les om førsteinntrykket vårt av Canon EOS RP.

Med lanseringen av Canons EOS RP vil Canon gjøre det enklere å velge et speilløst systemkamera foran tradisjonelt speilrefleks. Kameraet koster nemlig bare 15 999 kroner og er dermed et av de billigste systemkamera med fullformatbrikke på markedet.

Vi har fått kameraet inn til redaksjonen og er godt i gang med å teste det. Derfor kan vi allerede nå løfte på sløret for førsteinntrykket vårt av det nye kameraet.

Særlig tre ting har fascinert oss ved det ganske kompakte systemkameraet, som trekker veksler på storebroren Canon EOS R.

> Les også: Slik klarte Canon EOS R sig

Canon EOS RP

Canon EOS RP har fået det velkjente programhjulet i stedet for skjerm og Mode-knapp.

© Digital FOTO

1. Enkelt å velge program med Canon EOS RP

Da Canon lanserte EOS R var det mye oppmerksomhet rundt den lille berøringsfølsomme knappen som satt ved siden av søkeren. Den er fjernet, men det gjør ikke oss så mye. Det krevde nemlig en del tilvenning å bruke den.

Også det lille displayet på toppen er spart bort og erstattet av et klassisk programhjul.

Selv om vi liker at man kan se de valgte kamerainnstillingene på en skjerm, så gjør faktisk programhjulet at det er mye enklere å velge program med tommelfingeren på Canon EOS RP.

Det klassiske programhjulet på EOS RP vil også føles veldig kjent for brukere av Canons tradisjonelle speilreflekskameraer.

> Les også: Bør du velge speilrefleks- eller systemkamera?

2. Canon EOS RP er lettest i klassen

På tross av at nye Canon EOS RP er utstyrt med en fullformatbrikke og mange avanserte funksjoner har det vært mulig å holde vekten nede på 485 gram. Dette kan ingen andre i klassen matche.

Når man har kameraet i hånden, merker man tydelig hvor lett kameraet er. Mange vil helt sikkert sette pris på det lette kamerahuset på ferien.

Slankekuren har også gjort kamerahuset mindre enn Canon EOS R, men ergonomien lider ikke av den grunn.

Det store grepet gjør at EOS RP ligger som støpt i hånden. Og vi liker godt at alle de viktigste innstillingene er tilgjengelige med tommel- og pekefinger når man har kameraet mot øyet.

> Les også: Hvilket er best: Canon EOS R eller Nikon Z?

3. Canon EOS RP er perfekt for makro

Nye Canon EOS RP byr faktisk på noe Canon EOS R ikke har.

Kameraet har nemlig fått en helt ny funksjon som særlig makrofotografer vil elske. Den heter Focus Bracketing.

Her kan du stille inn kameraet til å ta opptil flere hundre bilder, der fokuspunktet blir flyttet i hver eksponering.

Dette gjør at du enten bare kan velge ut det bilde du synes fokus ligger best på, eller sette sammen alle bildene til et makrobilde med et ekstremt stort skarphetsområde.

Vi har testet funksjonen, og den er virkelig effektiv, og faktisk bruker ikke kameraet mange sekunder på å ta for eksempel en serier på ni bilder, også selv om man tar både jpeg- og råformatbilder med Canon EOS RP. Bildene blir ikke komprimerte, men ligger der i full oppløsning.

> Les også: Dette må du vite om makrofotografering

Canon EOS RP

Som på EOS R har EOS RP en fleksibel skjerm som kan svinge ut til siden.

© Digital FOTO

Hvis vi skal dryppe litt malurt i begeret, irriterer vi oss litt over at Canon har valgt å bruke de små batteriene som vi også finnes i Canon EOS M-modellene, i stedet for de kraftigere som Canon EOS R har.

Vi er som nevnt godt i gang med å teste, og du vil snart kunne lese vår dyptgående anmeldelse av Canon EOS RP i Utstyrsguiden og i bladet.

Kanskje du er interessert i...