Natural History Museum

Med teknologien Pixel Shift kan du få svært høy detaljgjengivelse i bildene dine.

© Michael Warwick/Shutterstock

Få flere detaljer med Pixel Shift

En del nye kameraer, for eksempel Sony Alpha7R III, er utstyrt med funksjonen Pixel Shift, som gir bedre detaljgjengivelse. Her kan du se hvordan funksjonen virker.

13. mars 2018 av Poul Siersbæk

Pixel Shift er en veldig smart funksjon som har funnet veien til en del nyere kameraer, for eksempel Sony Alpha7R III. 

Slik virker Pixel Shift

Når kameraet er stilt inn til Pixel Shift, tar det automatisk fire raw-bilder. 

Ved hvert bilde blir bildebrikken flyttet en piksel slik at hver av brikkens 42,2 megapiksler kan representere fargene rød, grønn og blå. På den måten kan det hentes data fra i alt 169,6 megapiksler. 

Pixel Shift hos Sony

Her kan du se hvordan kameraet bruker Pixel Shift for å få langt mer informasjon å jobbe med når det ferdige bildet skal bli satt sammen.

© Sony

Oppløsningen øker ikke, men det gør detaljnivået. Ulempen er at hvis det er den minste bevegelse i motivet under de fire eksponeringene, får de delene av bildet der bevegelsen er, en lite flatterende uskarphet. Derfor må du bruke stativ og gå for helt stillestående motiver.

Sony Alpha7R III

Sony Alpha7R III er utstyrt med funksjonen Pixel Shift.

© Sony

Se detaljene med Pixel Shift

Med Pixel Shift-funksjonen aktivert blr det langt flere detaljer i det ferdige bildet. 

Det kan du for eksempel se i sammenligningen under, hvor vi har zoomet kraftig inn på et bilde av et tre. Bildet til venstre er tatt uten Pixel Shift-funksjonen, mens Pixel Shift er aktivert i bildet til høyre.

Gratisprogram hjelper deg

For å få den fine detaljgjengivelsen må bildene settes sammen i Sonys gratisprogram Imaging Edge, som du kan laste ned gratis og installere fra supportsiden på Sonys hjemmeside her

Programmet har tre basisfunksjoner, nemlig opptak fra kameraet direkte til datamaskin via kabel, også kalt Tethered Shooting. Og så har det en Viewer og en Editing-funksjon som minner mye om Lightroom. Den nye Pixel Shift-funksjonen starter opp i Viewer-delen. Pixel Shift-filene har filendelsen arw. 

Imaging Edge

Imaging Edge er Sonys eget bildebehandlingsprogram, som blant annet kan brukes til å sette sammen fire raw-bilder tatt med Pixel Shift-funksjonen.

© Digital FOTO

Slik bruker du Imaging Edge

Høyreklikk på de fire bildene i vieweren og velg Create and Adjust Px. Shift Multi Shoot. Composite Image

Nå dannes det en arq-fil automatisk, som åpner seg i Editor-delen. Her kan den bildebehandles og deretter eksporteres som for eksempel en tiff-fil til Photoshop eller Lightroom.

Andre kameramerker følger med

Pentax har i for eksempel K-1 en tilsvarende funksjon, men blir det ferdige bildet satt sammen i kameraet.

I begge tilfeller er det nødvendig med et stativ og at motivet er helt rolig. Også Olympus og Panasonic har en Pixel Shift-funksjon, men den fungerer annerledes. Her er det kameraoppløsningen som øker når bildebrikken blir flyttet under fotograferingen.

Les mer i magasinet Digital FOTO

Spørsmålet om hvordan Pixel Shift fungerer kommer fra Postkassen i Digital FOTO nummer 5/2018. Her får du også full kontroll på eksponeringsverdier, lukkertider og hvitbalansen.

Kjøp bladet i butikken eller tegn et abonnement og få vår store Photoshopbok med 2 utgaver av Digital FOTO levert i postkassen for bare 49 kroner.

Da får du også umiddelbar tilgang til de nyeste utgavene av bladet i magasin-appen vår Wype samt tilgang til Fordelssonen med mer enn 400 videokurs om fotografering og bildebehandling.

Kanskje du er interessert i...