Vi må helt tilbake til 25. juli i fjor for å finne Nikons siste fullformatlansering. Det var det imponerende gode speilreflekskameraet D850.
Tilsvarende må vi grave litt i historiebøkene for å finne et lignende utspill fra Canon. Her må vi helt tilbake til 25. juni 2017 for lanseringen av EOS 6D Mark II.
I samme periode har Sony hatt det svært travelt.
Siden april i fjor har nemlig den japanske giganten tryllet fram hele tre fullformatkameraer av toppklasse – vel å merke speilløse kameramodeller. Først med raske A9, så A7 III med høy opløsning og til slutt det nye A7 III, som kombinerer høy ytelse med en god pris.

A7 III er Sonys nyeste systemkamera med fullformatbrikke
© SonySony har over fire års erfaring
En av grunnene til den store forskjellen på intervallene er at Sony allerede i oktober 2013 lanserte sine første speilløse systemkameraer med fullformatbrikker. Dette var kameraene A7 og A7R.
Med over fire år med utvikling av det nye FE-systemet har Sony der med hatt god tid til å perfeksjonere kameraene og utvikle mange gode objektiver som matcher de speilløse kameraene.
På denne fronten venter vi fortsatt på Canon og Nikon. De har fortsatt ikke har lansert speilløse systemkameraer med fullformat.
Nikon har prøvd seg på systemkameraene med Nikon 1-serien sin med 1”-bildebrikker, som virker søvndyssende. Canon kom i gang med den spejlløse M-serien sin med APS-C-brikke i 2015. Men altså fortsatt ingen fullformat.
Nye systemer i støpeskjeen hos Canon og Nikon
Både Canon og Nikon har varslet at speilløse fullformatsystemer er i støpeskjeen, og når man ser på antall patentsøknader som peker i den retningen, er det grunn til å være optimistisk.
Men tiden går svært fort hvis de to store skal innhente et marked med mer fokus på disse speilløse kameraene som er mer kompakte og også lettere.
Optiske utfordringer uten speil
En av de største utfordringene for både Canon og Nikon er at de må konstruere helt nye objektiver som passer til en kortere avstand til bildebrikken.
En adapterløsning er fristende, for både Canon og Nikon har flere hundre objektiver av høy klasse til de konvensjonelle speilreflekskameraene sine. Men denne løsningen kan påvirke lysstyrken og bildekvaliteten.
Dessuten vil det gå ut over den kompakte konstruksjonen som ligger i den speilløse løsningen.
Tradisjonelle spejlreflekser i front
Imidlertid skal det være sagt at tradisjonelle speilreflekskameraer fortsatt har sin berettigelse, selv om de speilløse modellene vinner frem.
Dette har for eksempel Nikon vist med de svært gode kameraene D500 og D850, som har løftet både APS-C og fullformat til nye høyder.
En indikasjon på dette er også at flertallet av vinnerbildene under World Press Photo faktisk er tatt med Nikon-kameraer.
Vi håper på nyheter under Photokina
I september blir den store fotomessen Fotokina i Köln arrangert, og her ser vi fram til at både Canon og Nikon har med det tunge skytset;
Med den tiden de to produsentene har hatt på seg for å utvikle de riktige systemene, burde vi kunne forvente et lite smell – både på kamera- og objektivfronten.
Kanskje kommer både Canon og Nikon med to kameramodeller – en for entusiaster og en for profesjonelle. Vi håper.
> Mens du venter på Canon og Nikon kan du utvide horisonten din innen mobilfotografering. Med et 3-i-1-objektivsett til kameramobilen din får du nemlig helt nye muligheter for kreative mobilbilder.
Akkurat nå får du objektivsettet og to numre av Digital FOTO for bare 49 kroner. Se tilbudet her.