Panasonic Lumix DMC-GX1

Systemkameraene fra Panasonic har blitt mer og mer familievennlige, så nå kommer firmaet med en ny serie som er mer målrettet mot den krevende fotografen. Det er uten elektronisk søker for å holde det kompakt, og tross enkelte svakheter er det et seriøst alternativ som entusiastens nye systemfavoritt.

8. februar 2012

Da det orginale Panasonic DMC-GF1 kom i 2009 var det uten sammenligning det beste systemkameraet uten elektronisk søker man kunne få kjøpt i entusiastklassen. Det var både raskt å jobbe med og tok meget gode bilder. Senere kom GF2 og senere også modellen GF3.

Fototeknisk har kameraene blitt mer og mer lette å bruke for å behage familiefotografene, så nå lanserer Panasonic en helt ny serie spesielt myntet på fotoentusiastene.

Det er GX-serien som for alvor tar tak der det gamle GF1 slapp. Kameraet beholder det store antallet knapper, så den erfarne fotografen raskt kan komme til de viktigste innstillingene. GX1 bruker den samme plassen, men det er 100 gram lettere. Og i likhet med GF1 kan det utstyres med en elektronisk søker som kan vippes. Spesifikasjonene er forbedret på alle punkter. Oppløsningen har for eksempel økt fra 12,0 til 15,8 megapiksler, noe som er ganske lite i forhold til Samsungs og Sonys tilsvarende toppmodeller, som har henholdsvis 20,0 og 25,0 megapiksler.

Skjermen er glimrende. Den er skarp og detaljert og gjengir lys og farger riktig. Den er berøringsfølsom i stil med Panasonics seneste systemkameraer, og en del av kameraets funksjoner kan styres ved trykk på skjermen. Eksempelvis kan man stille inn kameraet så eksponering og skarphet justeres etter det området man berører på skjermen. Deretter tas bildet uten at man behøver å røre selve utløseren.

Noen vil nok mene at funksjonen er smart, men ulempen er at det dessverre mangedobler kameraets reaksjonstid, og er derfor ikke noe vi kan anbefale dersom man f.eks. skal fotografere motiver som er i bevegelse.

Konklusjon 87%

Les mer Les HELE testen i Digital Foto nr. 4, som er i salg nå.

BESTILL DIGITAL FOTO

Kanskje du er interessert i...