Pentax Q

Pentax går også for speilløst

Med det nye Q-systemet har Pentax nå jumpet på den speilløse bølgen. Systemet har en helt ny bajonett og består foreløpig av et hus som setter nye rekorder, og fem objektiver. Men den største overraskelsen er den høyst utradisjonelle bildebrikken.

23. juni 2011

Canon og Nikon står nå alene blant de store speilrefleksprodusentene om ikke å ha speilløse systemkameraer, etter at Pentax har presentert sitt nye Q-system. Første kameramodell i systemet heter bare Q og er utstyrt med en bakbelyst cmos-sensor som gir bilder på opp til 12,0 megapiksler.

Men der andre produsenter av speilløse systemkameraer har valgt forholdsvis store bildesensorer som tilsvarer dem i tradisjonelle speilreflekskameraer, er sensoren i Pentax Q bare på cirka 6,2 x 4,6 mm. Dermed er den mer enn åtte ganger mindre enn sensorene i Micro Four Thirds-kameraer fra Olympus og Panasonic, og hele 13 ganger mindre enn de sensorene som sitter i speilløse kameraer fra Sony og Samsung. Dette betyr at kameraet kan gjøres enda mindre enn konkurrentenes, og Pentax Q er da også verdens hittil minste og letteste systemkamera.

Til gjengjeld blir det spennende å se hvordan bildekvaliteten fra den lille sensoren er, sammenlignet med konkurrentene, da større bildebrikker som regel gir langt mindre støy og et bedre dynamisk område. Kameraet kan ta fem bilder i sekundet og kan foreta videoopptak i Full HD. Det har innebygd blits, og man kan få en optisk søker som tilbehør, som viser et utsnitt tilsvarende det kitobjektivet på 49 mm som kameraet blir solgt med. Objektivet har for øvrig en imponerende lysstyrke på F1.9.

Foruten kitobjektivet er Pentax klare med fire andre objektiver til systemet. Her er det et zoomobjektiv på 27,7-83 mm, et fiskeøyeobjektiv med en synsvinkel på 160 grader, samt to billige såkalte leketøysobjektiver, som gir effekter man kjenner fra billige leketøyskameraer.

Kanskje du er interessert i...