Pentax K-01

Med dette systemkameraet får du tilgang til hele 248 objektiver fra Pentax. design og størrelse er oppsiktsvekkende, men spørsmålet er om det er tatt nok høyde for ergonomien.

14. juli 2012

Les mye mer om Pentax K-01 i denne artikkelen

Pentax fortsetter med å overraske. For halvannet år siden lanserte firmaet verdens minste speilløse systemkamera Pentax Q, som var utstyrt med en liten bildesensor.

Nå er de klar med K-01, som peker i stikk motsatt retning. Det speilløse systemkameraet har en cmos-sensor i APS-C-størrelse og bruker vanlige objektiver. K-fatningen er imidlertid full av ekstra kontakter, noe som gjør kameraet kompatibelt med alle de 248 objektivene som Pentax har laget gjennom årene.

Nettopp den svært allsidige K-fatningen betyr at kameraet er overraskende stort – og langt større enn de speilløse konkurrentene, som typisk krever en adapter hvis objektivene fra speilreflekskameraene skal brukes.

I tillegg har Pentax nettopp lansert verdens tynneste pannekake-objektiv på 40 mm med en største blender på F2.8. Optikken er bare ni mm. Dessverre hadde vi ikke muligheter for å bruke dette objektivet i testen vår, så derfor brukte vi i stedet kit-objektivet på 18-55 mm, som likevel også viste seg å være et fint bekjentskap. Bruker man Pentax-objektiver som er laget før 1983, må blenderen dels innstilles på optikken og dels i kameraet ved å trykke på den grønne knappen på toppen.

Kanskje du er interessert i...