Når du sammenligner antall lanseringer av speilløse systemkameraet med tradisjonelle speilreflekskameraer, er tendensen tydelig.
De speilløse systemkameraene har for lengst gått forbi speilrefleks.
Dette har også vi her i redaksjonen tatt følgene av. Samtlige av oss har nå ett eller flere speilløse systemkameraer.
De nyeste tallene fra foreningen for japanske kameraprodusenter, CIPA, understreker utviklingen. Når vi ser på antall nye kameraer i 2020, er nemlig fordelingen klar: Mens det ble lansert hele 20 nye speilløse systemkameraer, kom det bare tre nye speilreflekskameraer.
Det samme gjør seg gjeldende når vi ser på produksjonstallene. I 2020 ble det totalt produsert 5 257 828 speilreflekskameraer og speilløse systemkameraer. 55 prosent av dem var speilløse.
>Les også: Alt du må vite om speilreflekskameraer

Nikon D780 var et av de tre speilreflekskameraene som ble lansert i 2020. Fujifilm X-T4 var et av årets spennende speilløse systemkameraer.
© Nikon/FujifilmAsiatene er leder an
De asiatisk landene har for lengst tatt til seg denne markante utviklingen. Bare i Japan ble det i fjor solgt 74 prosent speilløse systemkameraer og bare 26 prosent speilreflekskameraer. I Kina var forholdet 66 prosent mot 34 prosent, og i de øvrige asiatiske landene ser vi den samme utviklingen.
Når vi så ser vestover, er utviklingen mye tregere. Vestens fotografer er tydeligvis mer konservative og bruker mer tid på å bytte til en ny kameratype.
Både i Europa og Amerika har speilreflekskameraet en liten overvekt. Fordelingen er nemlig 51 prosent speilreflekskameraer og 49 prosent speilløse systemkameraer.
Tendensen for 2021 er tydelig
I de første månedene av 2021 har det allerede kommet en liten håndfull nye speilløse systemkameraer – men foreløpig ingen speilreflekser. Skal vi tro at vestlige fotografer følger tendensen før året er omme?
Du kan se nærmere på alle de spennende tallene fra CIPA her.
>Les også: Få kontroll på bildebrikkestørrelsene