Fujifilm X-E1

Supersøker i Fujifilm X-E1

Det er ingen optisk søker i Fujifilms nye systemkamera X-E1. Til gjengjeld har firmaet gjort underverker med den elektroniske søkeren.

7. september 2012

Fujifilm har i løpet av de siste par årene kastet seg inn i kampen for å tiltrekke seg entusiastfotografer, og nå er japanerne klare med sitt andre kamera med utskiftbart objektiv i X-serien. Det nye X-E1 er litt mindre enn storebroren X-Pro1, men har den samme cmos-bildebrikken på 16,0 megapiksler med Fujifilms spesielle X-Trans-mønster, som skal forhindre moiré og fargefeil.

I motsetning til storebroren har X-E1 ingen optisk søker, men bare en elektronisk. Den er til gjengjeld blant de aller mest detaljerte på markedet, med en oppløsning på hele 2,36 millioner punkter. Søkeren er av OLED-typen, som skal gi svært høy kontrast og fine nyanser. Og det er også arbeidet med optikken i den elektroniske søkeren, der det sitter to glasselementer og en dobbelt asfærisk linse, nos som skal gi et klart bilde med et minimum av fortegning og kromatisk aberrasjon.

Kameradesignen er i vanlig Fujifilm-stil helt klassisk, så man f.eks. velger ISO-verdi på et hjul oppå kameraet, og kan justere blender ved hjelp av en ring på objektivet. Alt kan innstilles helt manuelt, men det er selvfølgelig også hel- og halvautomatiske programmer. Er man i det kreative hjørnet, kan man tilføye forskjellige effekter til bildene, som simulerer noen av Fujifilms analoge filmtyper, som f.eks. Provia og Astia.

Fujifilm er også klar med et nytt 18-55 mm-objektiv til X-serien. I kombinasjon med X-E1 skal autofokushastigheten kunne komme helt ned på 0,1 sekund med objektivet. FUJINON XF18-55mm F2.8-4 R LM OIS har innebygd bildestabilisering og en høy lysstyrke på F2.8 ved vidvinkelinnstillingen, som tilsvarer 27 mm. X-E1 kommer på markedet senere i år, men prisen på kameraet er ennå ikke klar.

Kanskje du er interessert i...