Systemkamera utfordrer full-frame

Fujifilm går nye veier med avansert sensor som ikke slører til bildene dine

10. januar 2012

Det er etterhvert et overflødighetshorn av systemkameraer å velge imellom, og hvis man tror at Fujifilm er fornøyd med å legge seg i kjølvannet på alle de andre, får man bare tro om igjen. De er svært ambisiøse med sitt nye kamera X-Pro1 med utskiftbar optikk.

Først og fremst byr kameraet på en verdensnyhet i form av deres helt egen sensor-design kalt X-Trans CMOS. Her er de røde, grønne og blå pikslene plassert i et helt nytt mønster, som gjør det mulig å droppe det konvensjonelle low-pass-filteret foran bildebrikken.

Filtret sørger for å fjerne moire og fargefeil, men slører også til bildene i prosessen. X-Trans CMOS sørger med andre ord for knivskarpe bilder og får Fujifilm til å snakke om en bildekvalitet på nivå med full-frame. X-Pro 1 har en oppløsning på 16,3 megapiksler, og sensoren er i størrelsen APS-C.

Det nye systemet har sin helt egen bajonett kalt X-Mount, og Fujifilm lanserer også tre lyssterke objektiver. Her snakker vi om XF 18mm F2.0, XF 35mm F1.4 og XF 60mm F2.4. I tillegg må du legge til brennviddeforlengelsen på x1,5. Fujifilm har planer om å lage i alt ni objektiver, men det vil også komme adaptere til f.eks. Leica M-objektiver.

En annen lekkerbisken er den glimrende hybridsøkeren som verden først så i X100. Man kan selvfølgelig ta opp i raw og Full HD. Prisene er ennå ikke offentliggjort i Norge, men de amerikanske lyder på 1700 dollar for huset og 650 dollar for objektivene. Det vil nok tilsvare veiledende priser her hjemme på henholdsvis 13 000 kroner og 5000 kroner. Du kan lese mye mer her

Kanskje du er interessert i...