Test av Pentax Optio W80

Nærmest sensasjonelt har Pentax klart å presse 5x optisk zoom med vidvinkel og 11 linser ned i et bare 2,5 cm tynt kamera, som til og med tåler å havne en tur i snøen eller under vann. Men imponerer bildekvaliteten i like stor grad?

5. november 2009

Støt- og vanntette kameraer er blitt utrolig populære, og det er det ikke noe å si på. Det er inspirerende å kunne fotografere over alt. Og modeller i denne klassen er også langt mer praktiske og diskrete å bruke enn vanlige kompaktkameraer i et stort undervannshus. En vidvinkel på 28 mm, som på W80, er et must i denne typen kamera. Under vann brytes lyset annerledes enn over vann. Dermed får man en brennviddeforlengelse som tilsvarer 1,33x. Da vil 35 mm plutselig komme til å oppføre seg som 47 mm, mens 28 mm tilsvarer 37 mm.

På grunn av urenheter, oppvirvlet sand og lignende er det en fordel å være så tett innpå motivet som mulig, og også derfor er en kort brennvidde nærmest uunnværlig under vann.

Enten støteller vanntett W80 er vanntett ned til fem meter under havoverflaten. Det er også støvtett, og det er til og med robust og solid nok til å bli mistet fra én meters høyde. Har det vært mistet i bakken, garanterer Pentax likevel ikke vanntettheten. Dekselet over batteriet og SD-kortet virker da heller ikke spesielt robust. Disse forbeholdene har ikke konkurrentene. W80 klarte riktignok uten problemer de oppgavene vi utsatte det for. Batteriholdbarheten oppgis til å være 170 bilder per opplading, men vi rakk likevel bare vel halvparten.

Ergonomien er helt grei, men noe solid grep om kameraet får man ikke. Heller ikke lcd-skjermen på 2,5 tommer imponerer. Under fotografering dekkes en stor del av bildet av tekst og symboler, og vi savner en display-knapp til å skifte raskt mellom informasjon og helt ren skjerm. Det er rundt ett sekunds forsinkelse på utløseren, men ellers er reaksjonstidene i orden, og de tettede knappene går lettere enn på flere konkurrenter. Den grønne knappen bak på kameraet kan brukes til å stille alt på auto, mens entusiasten i den primitive, norske menyen kan omprogrammere knappen til en funksjonsknapp med tilgang til å styre f.eks. ISO og hvitbalanse. Kameraet har ansiktsgjenkjennelse, men ikke bildestabilisering. Det kan ta opp video i HDkvalitet på 1280 x 720 piksler.

Les resten af artiklen i DIGITAL FOTO nr. 12/2009

Kanskje du er interessert i...