Iphone tar opp video
© Shutterstock

Dette er de beste programmene for videoredigering

Er du uerfaren med videoredigering og vil gjøre filmopptakene dine mer spennende? Her får du gode råd om hvilket redigeringsprogram som passer best til behovene dine.

7. april 2019 av Jeppe Vestergaard Jensen

I dag har de aller fleste mulighet til å lage flotte videoer i svært høy kvalitet. Du kan bruke telefonen, speilreflekskameraet eller et speilløst systemkamera.

Men god kvalitet og en rolig hånd gjør ikke nødvendigvis filmen spennende. Det hjelper voldsomt hvis du redigerer i videoene dine så du får en konsentrert video der det interessante er i fokus, og det kjedelige er klippet ut.

Her anbefaler vi tre videoredigeringsprogrammer, både gratisprogrammer, videoredigeringsprogrammer til deg med blod på tann og programmer for deg som allerede har veldig god peiling på videoredigering. 

> Gratis til deg: Få videoredigeringsprogrammet VSDC Video Editor Pro

macbook med videoredigering
© Shutterstock

Videoredigering for nybegynneren

Uansett om du har en Mac eller en Windows-maskin, følger det alltid med videoredigeringsprogrammer. Begge operativsystemene har til felles at programmene er svært brukervennlige.

Minusene med disse videoredigeringsprogrammene er at hvis du har svært spesifikke ønsker med videoredigeringen din, kan de to programmene virke unødvendig enkle og derfor begrensende.

Movie Maker til Windows

Videoredigeringsprogrammet Movie Maker følger alltid med når du kjøper en datamaskin med Windows installert. Programmet oppfyller de mest grunnleggende behovene for videoredigering.

Derfor fungerer Movie Maker veldig bra hvis du er helt ny på videoredigering og vil klippe ut noen sekunder av begynnelsen, midten eller slutten på videoen din. 

Det kan også sette sammen enkeltklipp hvor du for eksempel jobber med forskjellige avstander i filmen.

Apple iMovie

Du kan laste ned Apple iMovie gratis til alle Mac-maskiner. Det er et kjempeenkelt og brukervennlig program til videoredigering.

Fordelen med iMovie er at det er den enkle lillebroren til det profesjonelle videoredigeringsprogrammet Final Cut Pro X. Derfor kan det være en fordel å begynne her hvis du allerede nå vet at du har lyst til å komme deg opp på et høyere nivå i redigeringen din senere.

Apple iMovie utmerker seg ved å være oversiktlig, brukervennlig og har forholdsvis mange funksjoner når du har lyst til å gjøre videoen din mer spennende.

> Lær deg å lage spennende cinemagraph i Photoshop her

Videoredigering for dem med blod på tann

Er du lei av de enkle klippeprogrammene fordi de ikke oppfyller de mer komplisererte behovene dine helt lenger? 

Da finnes det også gratisprogrammer til videoredigering som kan mer og samtidig oppfyller videoredigerinsbehovene til de aller fleste.

Videoredigeringsprogrammet Shotcut

Shotcut er gratis og er et godt nybegynnerprogram for videoredigering. Læringskurven er alltid forholdsvis bratt når du skal sette deg inn i et nytt program for videoredigering, og Shotcut er intet unntak.

Det gir deg mange muligheter for avansert videoredigering og er svært brukervennlig for når du for eksempel trenger et video- eller lydspor til i filmen din.

I tillegg er Shotcut såpass stort at du også kan utvikle deg med programmet, så du ikke plutselig står og føler deg begrenset i videoredigeringen din igjen, når du kommer opp på et høyere nivå. 

Videoredigeringsprogrammet Lightworks

Lightworks er gratis og designet av profesjonelle. Derfor er det et veldig godt program hvis du vil øve deg på mer avansert redigering.

Videoredigeringsprogrammet gir deg mulighet for å skape avanserte effekter og utføre lydredigering på en oversiktlig måte. Der er også gode muligheter for å bruke snarveier som gjør videoredigeringen rask.

Lightworks finnes i en gratisversjon som gjør at du kan prøve det. Bliver du bitt av en klippebasillen, kan du alltid oppgradere til en betalingsversjon som gir deg flere funksjoner.

> Få tips om hvordan du filmer med speilreflekskameraet eller det speilløse systemkameraet ditt her

videoredigeringsprogram

Videoredigering kan ofte bli en kompleks affære der du jobber med flere video- og lydspor. Det stiller krav til videoredigeringsprogrammenes brukervennlighet.

© Shutterstock

Videoredigering for den øvede

De profesjonelle på videoredigering sverger som oftest til ett program som oppfyller de helt spesielle behovene deres for videoredigering. Ofte er det imidlertid også en smaks- og vanesak.

Vi har funnet to programmer som du kan klippe en Hollywood-film i, eller bare lage en råstilig hjemmevideo med professionelle effekter og klipping.

Adobe Premiere Pro CC

Med Adobes videoredigeringsprogram Premiere Pro CC går du aldri tom for muligheter. Programmet er en favoritt blant mange profesjonelle, for det har støtte for et utall formater og oppfyller de profesjonelles behov.

Vi vil ikke anbefale Premiere Pro CC til videoredigering hvis du er nybegynner. 

I så fall vil du nemlig oppleve en svært bratt læringskurve for noe som også vil koste deg minimum 236,25 kroner i måneden. Derfor må du være sikkert på at det er riktig for deg og ditt nivå før du investerer i videoredigeringsprogrammet. 

Final Cut Pro X

Også Apple gir deg mulighet for profesjonell videoredigering. Programmet Final Cut Pro X er en profesjonell utgave av Apple iMovie. Det kan også brukes av de som er forholdsvis nye på videoredigering, for det er enkelt å plassere klippene med musen.

Det er enkelt å ordne tidslinjen din, for klippene klipper og skyver andre klipp automatisk hvis du for eksempel vil plassere en videosnutt mellem to eksisterende klipp på tidslinjen.

Som med Adobes program kommer Final Cut også med en bratt læringskurve hvor du i takt med et højere nivå aldri vil savne funksjoner. Du må imidlertid være oppmerksom på at Final Cut Pro X koster 3290 kroner i Apples App Store.

> I Fordelssonen har vi et videokurs om hvordan du bruker manuelt fokus. Se videoen her (bare for abonnenter)

Kanskje du er interessert i...