Mann redigerer video på datamaskinen.

Det finnes flere gratisalternativer når du vil redigere video. Her ser vi nærmere på både gratisprogrammer og de litt dyrere.

© Shutterstock

Dette er de beste programmene til videoredigering

Hvis du trenger å kunne redigere video med de aller nyeste funksjonene, må du ikke nødvendigvis betale så mye for det. Her kan du lese om hva du får med gratis, rimelige og dyrere programmer til videoredigering.

23. august 2021 av Jeppe Vestergaard Jensen

Uansett om du er helt rå på videoredigering eller nettopp har begynt med det, bør du ha et videoredigeringsprogram som passer til behovene dine.

Heldigvis finnes det gode programmer til både nybegynnere og mer erfarne. 

Her anbefaler vi ulike programmer til videoredigering, både gratisprogrammer, videoredigeringsprogrammer for deg med blod på tann og programmer for deg som allerede har god kontroll på videoredigering. 

> Les også: De beste kameraene til video

Videoredigeringsprogram med ulike lydklipp og videoklipp.

Alle videoredigeringsprogrammene har det til felles at du kan legge inn ulike lydklipp og videoklipp på en tidslinje, og så kan du fritt flytte på dem slik at du får fortalt historien du ønsker å fortelle.

© Shutterstock

Videoredigering for nybegynnere

Uansett om du har lagt din elsk på en Mac- eller en Windows-datamaskin, følger det alltid med videoredigeringsprogrammer. 

Begge operativsystemene kommer med gode forslag til hvordan videoredigering bør foregå, og begge programmene er veldig brukervennlige.

Ulempen med disse videoredigeringsprogrammene kan imidlertid være at hvis du har svært spesifikke ønsker for videoredigeringen, kan de to programmene virke unødvendig enkle og derfor begrensende.

Videoredigeringsprogrammet Video Editor for Windows

Videoredigeringsprogrammet Video Editor er Windows' nye redigeringsprogram for video etter at Movie Maker ble faset ut.

Video Editor følger alltid med når du kjøper en datamaskin med Windows installert, og programmet oppfyller de mest grunnleggende behovene til videoredigering.

Du kan godt lage hele videoer eller filmer med Video Editor. Programmet gir deg nemlig mulighet til å sette inn lyd og overganger – og du kan også raskt redigere kontentumlyden.

Videoredigeringsprogrammet Apple iMovie

Apple iMovie følger med gratis på alle Mac-datamaskiner, og det er et svært enkelt og brukervennlig program til videoredigering.

Fordelen med iMovie er at det er den enkle lillebroren til det profesjonelle videoredigeringsprogrammet Final Cut Pro. 

Derfor kan det være en fordel å begynne her hvis du allerede nå vet at du vil opp på et høyere nivå senere i videoredigeringen.

Apple iMovie utmerker seg ved at det er oversiktlig, brukervennlig og har forholdsvis mange funksjoner til å gjøre videoen din mer spennende.

> Les også: Slik viser du videoene dine på YouTube

Export-ikon i videoredigeringen.

I både Video Editor og iMovie må du eksportere videoene dine når du er ferdig med å redigere dem. Da kan du velge mellom flere ulike formater og kvaliteter.

© Shutterstock

Videoredigering for de med blod på tann

De fleste fotografer stifter bekjentskap med enten iMovie eller Video Editor, og deretter får de sakte, men sikkert lyst på flere funksjoner og redigeringsmuligheter.

Heldigvis finnes det også gratisprogrammer til videoredigering som både kan gjøre mer og dekke behovene innenfor videoredigering for de aller fleste.

Videoredigering med DaVinci Resolve

DaVinci Resolve er gratis, og i tillegg til at du får et godt redigeringsprogram, får du også egne verktøy som hjelper deg med fargekorrigering og spesialeffekter når du redigerer video. 

Det er alltid en forholdsvis bratt læringskurve når du skal sette deg inn i et nytt program til videoredigering. DaVinci er intet unntak.

Med DaVinci får du mange flere funksjoner enn du for eksempel får i Video Editor eller iMovie, og derfor kan overgangen virke ganske stor. Heldigvis er programmet brukervennlig, slik at du raskt lærer hva programmet kan gjøre og hvor de forskjellige funksjonene skjuler seg.

Wondershare Filmora Video Editor

Wondershare Filmora er gratis og utviklet av profesjonelle. Derfor er det et veldig bra program hvis du vil øve deg på mer avansert redigering.

Videoredigeringsprogrammet gir deg mulighet til å bruke avanserte effekter og lydredigering på en oversiktlig måte. 

Det gir også gode muligheter til å bruke snarveier, slik at du raskt kan redigere videoen din.

Wondershare Filmora finnes som gratisversjon, der du kan teste programmet. Blir du hekta på redigering, kan du når som helst oppgradere til en betalingsversjon som gir deg flere funksjoner.

> Les også: Slik lager du en timelapsevideo

videoredigeringsprogram

Videoredigering kan ofte bli en komplisert prosess der du jobber med flere video- og lydspor. Det stiller krav til videoredigeringsprogrammenes brukervennlighet.

© Shutterstock

Videoredigering for erfarne

Videoredigeringsproffene sverger som regel til ett spesielt program som oppfyller deres helt spesielle behov for videoredigering. 

Men ofte handler det også om smak og vaner.

Vi har funnet to programmer der du kan klippe en Hollywood-film eller bare lage en flott hjemmevideo med profesjonelle effekter og klipp.

Adobe Premiere Pro 2020

Med Adobes videoredigeringsprogram Premiere Pro 2020 går du aldri tom for muligheter. Programmet er en favoritt blant mange profesjonelle, for det støtter en rekke formater og oppfyller behovene til proffene.

Vi vil ikke anbefale Premiere Pro 2020 til videoredigering hvis du er nybegynner. 

I så fall vil du nemlig få en svært bratt læringskurve, noe som også vil koste deg minimum 236,25 kroner i måneden. 

Derfor bør du være sikker på at det er riktig for deg og nivået ditt før du investerer i videoredigeringsprogrammet. 

Final Cut Pro

Apple gir deg også mulighet til profesjonell videoredigering. Programmet Final Cut Pro er en profesjonell versjon av Apple iMovie. 

Det kan også brukes av de relativt ferske innenfor videoredigering, for det er lett å plassere klippene med musen.

Det er nemlig enkelt å organisere tidslinjen siden klipp automatisk flyttes og settes på plass ved siden av andre klipp, for eksempel hvis du vil plassere en videobit mellom to eksisterende klipp på tidslinjen.

I likhet med Adobes program har også Final Cut Pro en bratt læringskurve, hvor du i takt med et høyere nivå aldri vil mangle funksjoner. 

Du må imidlertid være oppmerksom på det koster 3290 kroner å kjøpe Final Cut Pro i Apples App Store.

> Les også: Tre tips til bedre lyd i videoene dine

Kanskje du er interessert i...