Japanere satser på OL i superformat

Japansk TV-kanal har, som de første i verden, åpnet for sending i 8K, og de viser blant annet åpnings- og avslutningsseremoniene fra OL i Rio de Janeiro.

8. august 2016

I dag er det vanskelig nok å oppdrive et TV-signal i 4K, og langt fra alle har en TV som takler nettopp det.

Men dette faktumet har imidlertid ikke hindret det japanske motstykket til NRK, NHK, i å gå et par skritt videre.

Dermed er NHK verdens første TV-kanal som leverer signaler i vanvittige 8K. Det er et signal med en oppløsning som er fire ganger høyere enn 4K, og utrolige 16 gange høyere enn Full-HD.

Sendingene går på en kanal som heter Super Hi-Vision, og de sender fra 10 til 17 hver dag - med en miks av forskjellige programmer.

Se det i Japan

Vil du se TV i 8K, så er det bare en flybillett unna, for i Japan viser NHK fram signalet på offentlige steder.

Her vil du blant annet kunne se avslutningsseremoniene fra OL i Rio de Janeiro i det superskarpe formatet, og faktisk har den japanske TV-stasjonen også satt opp en storskjerm i Rio.

Men med til historien hører det at det primært er et framstøt som skal vise at teknologien er på vei, snarere enn noe du går hjem og finner med fjernkontrollen i dag.

NHK har historie for å være først

Samtidig er dette en fortsettelse av historien, for NHK har lenge markert seg som et foregangsselskap for helt ny teknologi.

De kunne faktisk sende i HD allerede på 80-tallet, noe som var nesten 20 år før teknologien nådde ut til alle. I dag er de også med på utviklingen av en ny sensor som takler 8K og 120 bilder i sekundet.

I de vanlige butikkene er kameraerne også så smått på vei mot høyere videooppløsning enn 4K. I det siste har det gått rykter om at det nye GH5-kamerat, som det forventes at Panasonic vil lansere under årets PhotoKina, muligens vil komme med 6K-oppløsning - mot mer vanlige 4K.

Kanskje du er interessert i...