Nytt high-end videosystem fra Canon

Cinema EOS består både av videokamera, objektiver og et kommende speilrefleks til video i toppklasse

4. november 2011

Canon har nettopp lansert et helt nytt system til krevende videoentusiaster og filmskapere, i form av Cinema EOS, som er en kombinasjon av videokameraet C300 med en full-frame-sensor samt utskiftbare objektiver. Videokameraet fås med to typer fatninger; Det velkjente EF, så du kan bruke alle de nåværende EF-objektivene, samt en helt ny fatning kalt PL, der Canon har laget en rekke optikker optimert til videobruk.

Firmaet lettet likevel også litt på sløret for et kommende speilrefleks som både er optimert i Cinema EOS-video, men også skulle være tingen til å ta bilder i høy oppløsning. Det kan ta opp video med en oppløsning på 4K, altså en oppløsning som er litt høyere enn Full HD. Canon har ikke sagt noe om spesifikasjoner, navn, pris eller lanseringsdato.

Det er det til gjengjeld gjort for de nye C300-videokameraene. De skal komme på markedet i slutten av januar for en pris på 20 000 dollar, noe som nok vil tilsvare rundt 115 000 kroner her hjemme. C300 har en sensor i sideformatet 16:9, som måler 24,6 x 13,8 mm. Oppløsningen er på 8,3 megapiksler. Det tas opp i 1920 x 1080 piksler separat i de tre grunnfargene rød, grønn og blå, så det ikke skal interpoleres. I progressivt opptak kan kameraet ta opp 30 bilder i sekundet.

Du kan se Vincent Laforets opptak med det nye videokameraet her, hvor han også kommer med sine vurderinger av både bildekvalitet og funksjoner. Du kan også lese mer om Cinema EOS-systemet her.

Canon lanserer også en rekke nye objektiver optimert til Cinema EOS-systemet. Zoomobjektivene CN-E14.5–60mm T2.6 L samt CN-E30–300mm T2.95–3.7 L fås både til EF-fatning og PL-fatning, mens det også kommer et par med fast brennvidde til EF-bajonett. Zoomobjektivene koster mellom 45 000 og 47 000 dollar, noe som betyr at vi nok ender opp med en pris på rundt 300 000 kroner i Norge.

Kanskje du er interessert i...