Bilde av Lightroom-ikonet.

Lightroom er utviklet av Adobe Systems og kan kjøre på plattformene MAC OS X og Microsoft Windows.

© Shutterstock

5 gode grunner til å bruke Lightroom

Det er mange gode grunner til å bruke Lightroom når du vil redigere bildene dine. Vi ser nærmere på fem av de beste grunnene til at bildebehandlingsprogrammet er perfekt både for entusiaster og profesjonelle.

5. august 2020 av Christian Trant

1. Lightroom gir en oversiktlig organisering av bildene dine

Lightroom hjelper deg med å importere, organisere og administrere bildene dine, og du har alltid rask tilgang til dem. Programmet er altså mer enn bare et bildebehandlingsprogram, ettersom det også gir deg en oversiktlig organisering av bildene dine.

I Lightroom kan du kategorisere bildene etter dine egne behov. Kanskje du vil sortere bildene etter sted eller ISO, eller kanskje du bare vil ha alle landskapsbildene på samme sted.

Det er mulig med Lightroom. Her kan du kategorisere bildene etter personlige preferanser, men også etter predefinerte kategorier hvis du ønske det. 

Lightroom på pc

Lightroom er godt egnet til organisering av bildene dine, da kategoriseringen er enkel, men selvfølgelig også når du vil redigere dem. 

© Shutterstock

2. Lightroom lar deg jobbe ikke-destruktivt

I motsetning til programmer som for eksempel Photoshop, så gjør ikke Lightroom endringer i fotofilene dine. Det sies også at du jobber ikke-destruktivt, ettersom ingen filer overskrives. 

Lightroom lagrer alle redigeringene du har gjort i katalogen, men informasjonen lagres som tekstbiter. Det er genialt da det tar veldig lite plass på harddisken, og du kan se alle redigeringene du har gjort, trinn for trinn. 

3. Lightroom gir deg en smartere søkefunksjon

Lightrooms database har alle metadataene om bildene du har lastet opp i programmet. Det gjør at du får en rask og veldig presis søkefunksjon der det er lett å finne et spesifikt bilde. 

Du kan blant annet søke på kamerainnstillinger, for eksempel blender eller ISO. Du kan også søke etter objektivnavn hvis du for eksempel husker at du tok et bra bilde med et bestemt objektiv.

Lightroom på mobilen

Du kan også laste ned Lightroom på smarttelefonen eller nettbrettet, slik at du kan redigere eller se bildene dine mens du er på farten.

© Shutterstock

4. Lightroom "snakker bra" med andre redigeringsprogrammer

En annen fordel ved Lightroom er at det fungerer bra med andre bilderedigeringsprogrammer eller plug-ins. 

Det kan for eksempel være nyttig når du vil bruke en plug-in som Silver Efex Pro for å konvertere bildene til sort/hvitt eller Luminar for å legge til en Orton-effekt på landskapsbildene dine. 

I begge tilfeller kan du bruke Lightroom til å organisere og delvis redigere bildene dine sammen med andre programmer eller plug-ins. 

Lightroom og Photoshop er også laget slik at de kan "snakke sammen". Dette gjør at du har to programmer som utfyller hverandre på beste måte. 

Bruk for eksempel Photoshop når elementer skal kuttes ut av bildet, eller når elementer fra to bilder skal settes sammen i ett bilde. Bruk deretter Lightrooms store katalog av effekter til å oppnå de ønskede farge- og lysforholdene. 

5. Lightroom er populært

Det kan høres banalt ut at Lightrooms popularitet er en god grunn til at du skal bruke det hvis du ikke allerede gjør det. Men likevel medvirker populariteten til at du raskt og enkelt kan lære om programmet på andre nettsider, You Tube og selvfølgelig hos oss i Digital FOTO:

Få full kontroll på bildesamlingen og effektiv bildebehandling med Adobe Lightroom. Lær om programmets funksjoner, presets og mye mer her.

Kanskje du er interessert i...