Før- og etterlandskapsbilde i Lightroom
Fem trinn i Lightroom

Med noen enkle justeringer i Lightroom kan du løfte bildet ditt til nye høyder.

© Kristoffer Engbo

5 ting vi alltid gjør i Lightroom

Når vi behandler bilder, er det ofte de samme funksjonene vi fikler med. Her ser du fem av de tingene vi alltid fikser på i bildebehandlingen.

29. mars 2017 av Louise Hagemann

Når vi behandler bildene våre i Adobe Lightroom, er det ofte de samme funksjonene vi bruker gang etter gang. Selvfølgelig må det være riktig for det enkelte motivet, men i utgangspunktet fikser vi objektivfeil, justerer hvitbalanse, lys og farger og øker skarpheten litt samt beskjærer hvis det er nødvendig.

Se de grunnleggende trinnene for bildebehandling i Lightroom her.

Justeringene er basert på at vi jobber med et bilde i råformat. Jpeg er fint, men vil ikke gi deg de samme mulighetene i alle trinnene.

1. Fiks objektivfeil

Velg Lens Corrections, Profile og Enable Profile Corrections. Hvis Lightroom ikke finner objektivprofilen automatisk, kan du velge det i menyen eller rette opp manuelt ved Manual.

Lens correction-panel fra Lightroom

Finn kameraprofilen i panelet Lens Corrections.

© Lightroom

2. Velg bildestil

Under Camera Calibration kan velge forskjellige bildestiler ved Profile. Som regel velger vi Camera Standard. Adobe Standard er greit hvis du ikke får noen valgmuligheter.

Panelet Camera Calibration i Lightroom

Velg bildestil under Camera Calibration.

© Lightroom

3. Juster lys og farger

I panelet Basic justerer vi hvitbalansen ved WB. Nå fikser vi litt på eksponeringen, avhengig av hvordan bildet ser ut. Typisk justerer vi litt på Highlights, Contrast og Vibrance.

Basic-panel i Lightroom

Juster blant annet kontrast og metning.

© Lightroom


4. Tilpass fargene

Under HSL/Color/B&W klikker vi på HSL. Under Saturation og under Hue tilpasser vi de enkelte fargene, f.eks. Blue for å gjøre fargen på himmelen kraftigere eller Green for å justere fargetonene i gresset.

HSL-panel i Lightroom

Tilpass de enkelte fargetonene i HSL-panelet.

© Lightroom

5. Øk skarpheten

Zoom inn, og velg panelet Detail. Øk verdien for Amount, og følg med på om detaljene tipper over til å bli støy. Beskjær eventuelt med Crop Overlay. For å beholde proporsjonene må Aspect stå på Original, og hengelåsen må være låst.

Detail-panel for skarphet i Lightroom

Øk skarpheten under Detail.

© Lightroom
Crop Overlay for beskjæring i Lightroom

Beskjær bildet med Crop Overlay.

© Lightroom

Les også: Tre triks som gjør Lightroom raskere.

Få hele kurset og mange flere i Digital FOTO. Tegn et abonnement, og les bladet med én gang på smarttelefonen eller nettbrettet med Wype-appen. Her får du i tillegg adgang til fem nyeste utgavene av Digital FOTO.

Kanskje du er interessert i...