Adobe Photoshop Lightroom CC

Ny versjon av Adobe Lightroom CC er her. 

© Adobe

Adobe er klare med en ny generasjon av Lightroom CC

Adobe kommer med en stor oppgradering av hele Creative Cloud-pakken, og det betyr både nye funksjoner i Photoshop og Lightroom, men det mest spennende er en helt ny nettskybasert mulighet.

Adobe er klare med en kjempeoppgradering av hele Creative Cloud-pakken som byr på nye spennende muligheter, spesielt for fotografer. Det gjelder ikke minst bildebehandlingsprogrammet og raw-konverteren Lightroom som nå gir deg helt nye muligheter.

Lightroom CC slik vi kjenner det nå, fortsetter under navnet Lightroom Classic CC, og her har Adobe fokusert på at programytelsen er blitt optimert, noe vi ser fram til med glede. Programmet har også fått en maskeringsfunksjon som er farge- og nyansebasert, noe som gjør markeringene langt mer nøyaktige.

Adobe Photoshop Lightroom CC

Brukergrensesnittet i nye Lightroom CC er enkelt og oversiktlig, du kan justere f.eks. eksponering via skyveknapper.

© Adobe

Alle bildene i nettskyen

Det nye navnet baner vei for en nyvinning i Creative Cloud, for Adobe kommer nemlig med en helt ny nettskybasert versjon av Lightroom, som nå bærer navnet Lightroom CC.

I praksis betyr det at du nå kan ha to versjoner av programmet installert på datamaskinen din, Classic-versjonen, som du allerede kjenner, og den nye nettskybaserte Lightroom CC som på mange måter minner om Lightroom Mobile, som du kan bruke på smarttelefon og nettbrett.

Det smarte med nye Lightroom CC er at alle bildene som du importerer, blir lagret i nettskyen, slik at de automatisk blir synkronisert mellom enhetene dine. Dermed har du altså en sikkerhetskopi av bildesamlingen, og du har alltid tilgang til den uansett hvor du er. 

Bildene dine er altså i trygge hender i nettskyen så snart du har importert dem til Lightroom.

Adobe Photoshop Lightroom CC
© Adobe

Rediger bildene dine på farten

Med nye Lightroom CC kan fotografer nå redigere bilder på smarttelefon, nettbrett eller datamaskin, og etter endringene kan du se dem på en hvilken som helst av de andre enhetene dine. 

Brukergrensesnittet er oversiktlig og enkelt å jobbe i, og du kan bruke mange av de samme skyveknappene som du kjenner fra den versjonen av Lightroom som installeres på datamaskinen. 

I denne videoen fra Adobe kan du se hvordan de to versjonene skiller seg fra hverandre.

I Lightroom CC har du også full oversikt over de importerte bildene, og du kan sortere og legge blinkskuddene dine i de mappene du vil. Til slutt kan du lynraskt dele de redigerte bildene på f.eks. Facebook.

Adobe Photoshop Lightroom CC

Du kan få oversikt over bildene dine lynraskt og se dem i stort format.

© Adobe

Også nye muligheter i Photoshop

Photoshop CC har også fått nye funksjoner. F.eks. har det kommet et såkalt Learn Panel med tutorials og guider på alle språk. Her får man hjelp til å velge de riktige verktøyene, og man blir vist hvor de befinner seg. Det er visuell hjelp til hvert verktøy.

Pen Tool har fått en ny bror ved navn Curvature Pen Tool, og den gjør det lettere å markere med buer.

Også penslene i programmet har fått en justering. Det har kommet ett nytt Brush Panel med mapper til organisering av penslene, og nå får du en bedre forhåndsvisning av hvordan penselstrøkene oppfører seg.

Photoshop kan nå også håndtere opptak i 360 grader og HEIF-filer fra de nye iPhone-modellene.

Flere abonnementsløsninger

Med oppgraderingen av Creative Cloud kommer også flere muligheter for å sette sammen abonnementet etter behov og prisnivå. Det er for eksempel slutt på kjøpe Lightroom som et selvstendig program. 

Du kan velge å abonnere på Lightroom CC Plan med den helt nye Lightroom CC og 1TB lagringsplass i nettskyen for kr 117,50 i måneden. Du kan også abonnere på Lightroom CC sammen med Lightroom Classic CC og Photoshop CC med 20 GB i nettskyen for samme pris. I tillegg kan du kjøpe mer lagringsplass i nettskyen.

Her kan du se alle abonnementsmulighetene.

Kanskje du er interessert i...