Best mulig RAW

Råformat ger dig optimal bildkvalitet, men i många kameror kan du ställa in olika komprimeringar, som kan påverka både dina möjligheter och själva bildkvaliteten. Här hjälper vi dig att välja rätt.

V i anbefaler alltid at du tar bilder i råformat med kameraet ditt. Raw-filer inneholder nemlig rådataene fra bildebrikken, noe som betyr at du kan få mye bedre bildekvalitet når du justerer bildene på datamaskinen enn med JPEG. Raw-filer tar imidlertid også mye mer plass enn JPEG-filer, og derfor kan du på mange kameraer velge ulike komprimeringsmetoder som kan gjøre filene mindre, slik at du får plass til flere bilder på minnekortet og harddisken. Du kan for eksempel velge mellom en ukomprimert råfil og en eller to typer komprimering. Med komprimering får du ofte plass til dobbelt så mange bilder, men det kan også påvirke kamerahastigheten og, i teorien, bildekvaliteten.

Kan påvirke topphastigheten
I kameramenyen velger du om filene skal komprimeres eller ikke. I noen kameraer kan du også velge om raw-bildene skal være 12, 14 eller 16 bit. Vi anbefaler at du velger det høyeste antallet bit, da du får flere detaljer å jobbe med - spesielt i mørke områder. Det resulterer i litt større filer, og hvis du fotograferer raske motiver, vil du vanligvis ikke nå kameraets topphastighet.
Mulighetene for å tilpasse råfiler og hvilke komprimeringstyper du kan velge, varierer noe fra kamera til kamera. På noen kameraer kan du også velge råformatfiler i ulike oppløsninger. Vi anbefaler alltid at du velger full størrelse, fordi du da får med mange flere detaljer enn i redusert oppløsning.
I denne artikkelen kan du lese om forskjellene mellom de ulike komprimeringstypene - og få vår anbefaling om hva du bør velge.

Dette kan du velge

Hvilke formater du kan velge, varierer fra kamera til kamera. Vanligvis har du imidlertid to eller tre av følgende alternativer.

Ukomprimert
Filene blir ikke komprimert, noe som gjør at de tar maksimal plass på både minnekortet og harddisken. De store filene kan påvirke hastigheten, slik at enkelte kameraer ikke kan ta bilder i toppfart, og bildeseriene kan bli kortere.

Tapsfritt komprimert
Her gjøres filene mindre ved å lagre data mer effektivt, men uten at det går ut over kvaliteten. I likhet med ukomprimerte filer kan enkelte kameraer ikke ta opp med høyeste hastighet, og seriene blir ofte kortere. Noen modeller kan ta lengre serier enn uten komprimering.

Komprimert
Den hardeste komprimeringstypen reduserer kvaliteten noe. Dette kalles også tapsbasert komprimering. De mindre filene kan gjøre det mulig å ta betydelig lengre og raskere serier enn med en ukomprimert innstilling.

Dette betyr raw-formatet – i opptaket

Råformatet du velger, kan påvirke hastigheten når du tar bilder. Vi har testet hastigheten på tre ulike kameraer med forskjellige råformater. Canon- og Fujifilm-kameraene har APS-C-brikke og henholdsvis 32,3 og 26,0 megapiksler. Sony-modellen har en stor fullformatbrikke på 60,2 megapiksler. I alle eksemplene har vi brukt et raskt SD-kort med en skrivehastighet på opptil 299 MB/s.

Så mye plass tar filene

Dette betyr raw-formatet – for kvaliteten

Vi har fotografert det samme motivet med Sony A7R V i henholdsvis ukomprimert og komprimert råformat, noe som kan påvirke kvaliteten. Du kan se nærmere på filene våre ved å gå inn på digital-foto.no/09-2024, der du kan laste ned raw-filene.

SÅ fort går det

Vi tok tiden på hvor lang tid det tok Lightroom å importere 30 råformatfiler på 60,2 megapiksler og lage 1:1-forhåndsvisninger av dem. Her ser du resultatene.

Ukomprimert
2.20 minutter

Tapsfritt komprimert
2.12 minutter

Komprimert
2.20 minutter

Vår rekommendation

Vi klarte ikke å se noen kvalitetsforskjell på bildene våre, men teoretisk sett kan det bli en liten kvalitetsreduksjon for bilder som er tatt med tapsbasert komprimering. Derfor velger vi bare tapsbaserte råformater hvis vi trenger maksimal hastighet. I alle andre tilfeller tar vi bilder med tapsfri komprimering, der vi vanligvis sparer inn rundt halvparten av plassbruken for filene sammenlignet med ukomprimerte filer, og i tillegg vet vi at kvaliteten ikke vil bli noe lavere.