Mann ved datamaskin
© Shutterstock.com

Bør du velge Lightroom eller Photoshop?

Lightroom og Photoshop er geniale billdebehandlingsprogrammer, men de er veldig forskjellige og optimert for hver sin type oppgaver. Her hjelper vi deg med å velge riktig.

9. april 2020 av Kristoffer Engbo

Både Lightroom og Photoshop hører til de aller beste programmene for å forbedre bildene dine ved datamaskinen, og har du et abonnement på det ene programmet, har du mest sannsynlig også det andre.

Adobe, som laver begge programmene, har nemlig de såkalte Photography-abonnementene, hvor du får begge programmene til en attraktiv pris.

Men bør du velge det ene eller andre programmet når du skal jobbe med bilder ved datamaskinen? 

Det kommer helt an på hva du skal gjøre. Under går vi gjennom styrkene til de to programmene.

Lightroom for hele arbeidsflyten til fotografen

Lightroom er faktisk to programmer. Det ene heter bare Lightroom og fås til datamaskin, smarttelefon og nettbrett, hvor bildene du laster inn i programmet, er synkronisert mellom enhetene dine.

Lightroom er en litt enklere versjon av Lightroom Classic, som bare finnes til datamaskin. Lightroom Classic er bygd opp for å takle alle oppgavene til en fotograf ved datamaskinen, fra bildeimport til visning på internett eller utskrift.

Når bildene er importert til programmet, kan du organisere dem i samlinger, gi dem søkeord, fargemarkere og mye annet, så de er enkle å finne igjen.

Lightroom Classic

Lightroom Classic er delt opp i moduler for blant annet organisering og justering. Her i justeringsmodulen Develop er alle viktige justeringer samlet i panelet til høyre.

Lightroom Classic er også strømlinjeformet for at du raskt og effektivt skal kunne forbedre lys, kontrast, farger, skarphet og gjøre andre bildejusteringer. 

Du har altså omfattende muligheter til å få bildene til å se ut akkurat slik du vil.

Lightroom bevarer originalene

Dessuten kan du jobbe med mange bilder om gangen i Lightroom, så du justerer en bunke med bilder samtidig. 

Alle justeringene ligger i Lightrooms database, så originalbildene blir ikke forandret. Du kan altså alltid gå tilbake til originalen.

Derfor må du også eksportere bildene hvis du for eksempel vil se de justerte bildene dine i andre programmer. Heldigvis kan du eksportere mange bilder på én gang.

Lightroom Classic er altså optimert for å organisere og forbedre bildene dine, men du kan ikke manipulere, sette inn tekster eller lage annen grafikk. 

Da må du gå over til Photoshop.

Photoshop kan ta seg av alt

I Photoshop jobber du med ett bilde om gangen, som du åpner, justerer og lagrer igjen.

Du får ingen organiseringsmuligheter som i Lightroom, men når det gjelder redigering av bilder, har du de samme mulighetene – pluss en hel haug til. 

Du gjør det bare på ett bilde om gangen, og derfor er det ikke så effektivt som Lightroom når du har et minnekort som er fullt av bilder.

Manipulering i Photoshop

I Photoshop kan du jobbe i lag, så for eksempel en person ligger som et frilagt bilde i sitt eget lag oppå en bakgrunn. Dermed kan du for eksempel flytte personen uten at bakgrunnen flytter på seg.

© Shutterstock.com

Til gjengjeld kan du jobbe i lag og frilegge, hvor du setter inn personer på en ny bakgrunn, eller lager utrolige manipuleringer. Du kan også skape kunstneriske effekter og stort sett alt annet du kan tenke deg, med bildene dine.

>Se også: Som abonnent på Digital FOTO kan du laste ned e-boken vår «Bli bedre på Photoshop› med 24 kurs, hvor du blant annet lærer deg utrolige manipuleringer. Last ned e-boken om Photoshop her.

Slik bruker vi Lightroom og Photoshop

Her i redaksjonen bruger vi primært Lightroom Classic, hvor vi raskt og effektivt kan organisere, justere og lagre mange bilder om gangen.

Når vi så har behov for å frilegger, lage grafikk, manipulere, legge på tekster og lignende, åpner vi bildene i Photoshop. 

Kanskje du er interessert i...