GIMP er et gratis bildebehandlingsprogram som gir deg mulighet til å myke opp støy, lage kollasjer og plakater, foreta fargekorrigering eller bruke pensler og graderinger.
Programmet gir deg avanserte verktøy til redigering og bildebehandling. Det fungerer på både PC, Mac og Linux og er helt gratis å bruke.
I mange tilfeller kan GIMP være et godt alternativ til de enormt velutviklede, men også ganske dyre programmene fra Adobe når du vil gå i dybden på redigering og behandling av bilder.
På noen punkter skiller imidlertid GIMP seg fra andre bildebehandlingsprogrammer. Her forklarer vi hva det er verdt å vite om programmets funksjonalitet og betjening.
Hvem står bak GIMP?
GIMP ble utviklet av Spencer Kimball og Peter Mattis i forbindelse med studier på Berkeley-universitetet i California. Navnet var opprinnelig Image Manipulation Program, men ble utvidet til General Image Manipulation Program, slik at forkortelsen er en referanse til «the gimp» fra filmen Pulp Fiction. Senere, da GIMP ble en del av GNU, en gratis samling av programvare til Linux, ble navnet endret til GNU Image Manipulation Program.
GIMP ble lansert offentlig i 1996 og fikk raskt et trofast følge av utviklere som bidro til å forbedre programmet og tilføre ny funksjonalitet. I sin nåværende form er GIMP dermed et program med mange opphavsmenn som til sammen utgjør «GIMP Development Team».
Hvordan fungerer GIMP?
GIMP har mange funksjoner og kan brukes til mange typer bilderedigering og bildebehandling. Det fungerer også som et enkelt tegne- og animasjonsprogram.
Betjeningen er litt annerledes enn de populære redigeringsprogrammene fra Adobe. Noen synes det er mindre brukervennlig, men det er først og fremst et spørsmål om tilvenning.

Hvordan kommer jeg i gang med GIMP?
Du kommer i gang ved å åpne et bilde fra harddisken. Da kan du utføre klassisk bilderedigering med justering av farger, kontrast, høylys og annet eller jobbe med lag, retusjering eller andre former for kreativ bildebehandling.
I tillegg er det mulig å redigere eller konvertere større mengder bilder samtidig.
Funksjonaliteten kan utvides etter behov med et stort utvalg programtillegg, som omfatter alt fra filtre til avansert fildekoding. Det er snakk om et open source-program, så det er også mulig å utvide programmet ved å legge til skript i programmets åpne kildekode.

Kan du redigere raw-filer i GIMP?
Du kan ikke redigere raw-filer direkte i GIMP. For at programmet skal kunne jobbe med denne filtypen, må de konverteres først. Det kan gjøres i et raw-konverteringsprogram. Ofte vil produsenten av kameraet ditt tilby et gratis raw-konverteringsprogram som passer til den filtypen kameraet lagrer bildene i.
Alternativt kan du bruke gratisprogrammet UFRAW. Det kan brukes som et frittstående program eller integreres i GIMP som et programtillegg som åpner raw-filene i et eget vindu direkte i programmet. Last ned UFRAW her.

Er GIMP like bra som Photoshop?
GIMP har visse begrensninger sammenlignet med Photoshop. Det støtter ikke et like stort utvalg av filformater og fargesystemer. CMYK støttes for eksempel ikke, så programmet er ikke ideelt til utskriftsjobber.
Det finnes dessuten færre programtillegg til GIMP enn til Photoshop, og GIMP jobber ikke like smidig hvis du behandler store bilder med mange lag.
Til gjengjeld har du flere muligheter til å tilpasse GIMP slik at brukergrensesnittet blir helt perfekt til deg.
Hvordan får jeg GIMP?
GIMP er helt gratis – og ikke bare i en begrenset periode eller med reklame. Programmet er ditt for evig og alltid. Du laster ned GIMP her.
Du kan bruke GIMP på alle store datamaskin-plattformer som Windows, Mac og Linux. Du kan også laste ned mobilversjonen XGimp til iPhone- og Android-mobiler.