Lag gratis fotokollasjer online med dine egne bilder

Det er flere måter du kan lave flotte fotokollasjer med bildene dine på. FotoJet gjør det veldig enkelt. 

© Shutterstock

5 enkle metoder for å lage fotokollasjer med dine egne bilder

Det finnes mange metoder for å lage fotokollasjer, og noen av dem er enklere enn andre. Vi har funnet de tre det er lettest å bruke – og som gir de flotteste resultatene.

15. oktober 2018

For et par år siden var det bare mulig å lage fotokollasjer gjennom programmer som Photoshop eller GIMP, og det krevde mye måling, beskjæring og tilpasning, noe som tok lang tid og ikke akkurat var gøy.

I dag finnes det mange spesialtjenester for å lage fotokollasjer på nett, og mange av dem er så enkle at det eneste du må gjøre, er å trekke bildene inn på siden og slippe dem.

Vi har funnet de fire tjenestene som tilbyr fotokollasjer online, og som gir deg de flotteste resultaten og minst hodebry.

Vi har også lagt til vår egen favoritt for fotokollasjer, men den er ikke gratis. Til gjengjeld er det et program som du kan finne veldig mange tips og triks for, både i bladet vårt og her på hjemmesiden.

Se hvilket program vi snakker om, nederst i denne artikkelen.

1. Gratis online fotokollasjer med FotoJet

FotoJet er et onlineprogram, altså på nett, hvor du både kan lage ditt eget design til for eksempel invitasjoner, takkekort og plakater, lage dine egne fotokollasjer, og utføre småjusteringer på bildene dine.

Det fine med FotoJet er at det er gratis, krever ikke registrering og er smekkfullt av muligheter. Du kan enten velge et helt enkelt rutenett uten noen former for illustrasjoner til fotokollasjen din, eller du kan velge en av de mange forskjellige ferdigmalene.

Du kan gjøre deg ferdig og få et godt resultat på et minutt, men du har også mulighet for å finpusse fotokollasjen slik at den blir akkurat slik du hadde tenkt deg, både layoutmessig, men også med tekst og små grafiske elementer.

Hvis du registrerer deg, kan du også få en 7-dagers gratis prøveversjon av FotoJet Plus, noe som låser opp alle maler som er markert med en krone.

Imidlertid har du over 100 maler til fotokollasjer online med gratisversjonen, og det er mer enn nok for å få utløp for den kreativiteten din.

Når fotokollasjen din er ferdig, kan du lagre den som jpeg- eller png-fil. Du kan også dele fotokollasjen online på Facebook, Twitter, Pinterest eller Tumblr, eller skrive den ut rett fra nettleseren din.

> Besøk Fotojet-tjenestens hjemmeside her.

2. Gratis online fotokollasjer med Fotor

Fotor minner en del om FotoJet. Det gir også både mulighet for å lage design, fotokollasjer og å redigere bilder.

Du kan kan lage fotokollasjer gratis på Fotor, men du må du registrere deg, enten gjennom Facebook eller på siden.

I tillegg til å tilby enkle maler for vanlige fotokollasjer har tjenesten også en hel modul som er dedikert for flotte fotokollasjer til for eksempel postkort, invitasjoner, lykkeønskninger og så videre.

Designet er ikke helt så intuitivt som FotoJet, og derfor er det lurt å lese forklaringene på siden før du klikker dem bort og går på oppdagelsesferd selv.

Gratis fotokollasj på nett med Fotor

På Fotor kan du med noen få klikk lage alt fra enkle fotokollasjer på nett til fine postkort, invitasjoner, lykkeønskninger og mye annet med et profesjonelt uttrykk. 

© Shutterstock

Til gjengjeld er malene i modulen 'Artistic' virkelig flotte, og det gjør det lettere og raskere enn noensinne å lage for eksempel en bryllupsinvitasjon som både er personlig og profesjonell – bare du ikke har noe imot at siden tar de kreative beslutningemne for deg.

Som med de fleste onlinetjenester er det selvfølgelig også flere maler for betalende kunder, og disse er markert med en diamant, men du får mange muligheter for gratis fotokollasjer med Fotor.

Når du er fornøyd med fotokollasjen din, kan du lagre den i normal eller høy oppløsning i enten jpeg eller png.

> Besøk Fotor-tjenesten på hjemmesiden her.

3. Gratis online fotokollasjer med Canva

Også Canva gir mulighet for å lage design og gratis fotokollasjer på nett, men i motsetning til FotoJet og Fotor er denne tjenesten rettet mot dem som vil skrive ut fotokollasjene sine.

På Canva må du også registrere deg eller logge inn gjennom Facebook eller Google for å designe fotokollasjer gratis på nett.

Velg 'Personal Use', 'Photo collage' og 'See all collage templates' for å få opp alle de forskjellige mulighetene.

Du kan både laste opp bilder fra datamaskinen din, fra Facebook eller fra Canvas eget arkiv med gratisbilder til fotokollasjen din.

Hvis du har valgt en mal med ruter, vil bildene automatisk bli forminsket og beskåret slik at de passer inn på din fotokollasjen din.

Det fine ved Canva er at du kan lagre fotokollasjen din som både pdf, jpeg eller png, og du kan til og med legge på skjæremerker, noe som er smart hvis du skal trykke opp fotokollasjen din profesjonelt. Du har også mulighet for å bestille et utskrift av fotokollasjen din rett fra Canva.

Den eneste ulempen er at du ikke kan velge oppløsningen på pdf-versjonen av fotokollasjen din selv, selv om Canva riktig nok gir mulighet for enten standardkvalitet eller utskriftskvalitet, som typisk er høyere.

> Besøk Canva-tjenesten på hjemmesiden her.

4. Gratis fotokollasjer online med piZap

I piZap kan du bare lagre fotokollasjen i et forholdsvis lite format (1170 x 877 piksler), hvis du bruker gratisversjonen. Derfor egner denne tjenesten seg best til å lage fotokollasjer som bare skal brukes på nett, for eksempel i sosiale medier.

Det gjør til gjengjeld piZap på en eminent måte.

Du får nemlig et hav av forskjellige muligheter for å designe gratis-fotokollasjen din. Til å begynne med kan du for eksempel velge om bildene dine skal være firkantede eller sirkel-, hjerte-, stjerne-, rute- eller blomsterformede.

Gratis online fotokollasj med piZap
piZap

Vi har droppet å pynte altfor mye på fotokollasjen fra piZap, men du har mange muligheter til å gå amok med klistermerker og tekst. Du kan også velge en mal i et format som passer til forsidebilde på Facebook. 

© Shutterstock

Selv anbefaler vi at du holder deg til enkle design, men føler du deg kreativ og skal for eksempel lage en fotokollasj av barnebilder, kan et design med runde bilder fungere helt fint.

Når du har valgt en mal, trenger du bare å klikke i hver ramme for å laste opp et bilde til fot kollasjen din. Du kan laste opp bilder både fra datamaskinen, Facebook, Instagram, Google og Dropbox. Enklere blir det ikke.

Deretter kan du velge bakgrunnsfarge, justere mellemrom og legge på skygger og filtre. Imidlertid kan du bare legge på filtrene på hele fotokollasjen, noe som kan se litt merkelig ut hvis for eksempel bakgrunnen er hvit.

Du kan også gå amok og sette på klistermerker og tekst på fotokollasjen, eller male noe selv. Det er bare fantasien som setter grenser.

Merk deg at du må registrere deg hos piZap når du vil lagre bildet.

> Besøk piZap-tjenestens hjemmeside her.

5. Flotte fotokollasjer i Photoshop Elements

OK – ikke alle metodene vi har funnet, er gratis og gjøres på nett.

Du har nemlig også mulighet for å lage fotokollasjer i Photoshop Elements, og vi synes at det er den enkleste måten av dem alle.

Fotokollasj med Photoshop Elements
Photoshop Elements

En av de enkleste metodene for å lage en unik fotokollasj med bildene dine er å bruke Adobes program Photoshop Elements. 

© Shutterstock

Det eneste du må gjøre, er å åpne programmet, klikke på 'Create' i høyre hjørne og på 'Photo Collage'.

Deretter skal du bestemme størrelsen på fotokollasjen og om den skal være i høyde- eller breddeformat.

Når du har gjort det, vil programmet laste opp alle de forskjellige rammene, og etterpå kan du justere dem.

Du kan for eksempel. flytte rundt i bildet, skyve bakerst eller trekke forrest, gjøre større eller mindre – eller slette helt hvis det for eksempel må være mere plass til noen av de andre bilder i fotokollasjen din i Photoshop Elements. Du kan også bytte om på bildene med ett klikk.

Det er nettopp kommet en ny versjon av Photoshop Elements, nemlig Photoshop Elements 2019, som du kan lese mye mer om her.

Adobe Photoshop Elements 2019 koster 980 kroner for en lisens på Adobes hjemmeside. Du kan også laste en gratis 30-dagers prøveversjon.

I denne videoen i Fordelssonen viser vi de enkle trinnene for hvordan du lager fotokollasjer i Photoshop Elements. (Bare for abonnenter)

Du får tilgang til Fordelssonen med et abonnement på Digital FOTO. Få to magasiner samt for eksempel kursboken vår med 100 tips og kurs i Photoshop, Elements og Lightoom til bare 49 kroner + porto og eksp. Se tilbudet her.

Kanskje du er interessert i...