Photopea Photoshop-kopi

Akkurat som i Photoshop har Photopea verktøy på venstre side og paletter til for eksempel lag på høyre side.

© Shutterstock

Photopea: En gratis Photoshop-klon direkte i nettleseren din

Med Photopea får du gratis bildebehandling på alle datamaskiner, med et grensesnitt som ligner på Photoshop. Du kan til og med bruke mange av de samme tastatursnarveiene som i Photoshop.

15. november 2018 av Kristoffer Engbo

Du trenger verken å betale eller installere et program på datamaskinen din for å få bildebehandling som minner om Photoshop.

Helt gratis kan du nemlig redigere bildene dine i en nettleser som Google Chrome, Firefox eller Safari med hjemmesiden Photopea.

Er du vant til å bruke Photoshop, vil du til og med føle deg hjemme i Photopea, for brukergrensesnittet er stort sett kopiert fra Adobes program.

Bruk lag og markeringer i Photopea

Du får også stort sett de samme mulighetene. I Photopea kan du jobbe i lag, lage markeringer, bruke filtre, klone og mye annet du allerede kjenner fra Photoshop.

Du kan til og med bruke mange av de samme tastatursnarveiene som i Photoshop.

> Finn veiledningen vår til de beste tastatursnarveiene i Photoshop her (kun for abonnenter)

Bildet du vil justere, trekker du bare rett inn i nettleseren, og når du er ferdig med å justere, kan du lagre bildet i lag i Photoshops psd-format eller eksportere en jpeg-fil. 

I begge tilfeller laster du ned det ferdige bildet til datamaskinen din.

Derfor må du likevel beholde Photoshop 

Vi vil imidlertid ikke avinstallere Photoshop fra datamaskinene våre på grunn av Photopea. 

Det går nemlig tregt når du justerer på skyveknapper, markerer og gjør annet, og du kan ikke jobbe med raw-filer.

Hue/Saturation i Photopea

Når du trekker i en skyveknapp i Photopea, kan det ta litt tid før justeringene viser seg.

© Shutterstock

Sitter du ved en datamaskin uten Photoshop installert, er imidlertid Photopea en god tjeneste, og du kan bruke mange av triksene vi gir deg i videokurs for Photoshop i Fordelssonen og i kursene i bladet, i Photopea.

Photopea kan altså gi deg en fornemmelse av hva Photoshop handler om, men du har fortsatt mange flere muligheter med Adobes programmer. 

Photopea er et énmannsprosjekt

Ifølge nettsiden PetaPixel er Photopea utviklet av én person. Programmereren Ivan Kutskir, som bor i Praha i Tsjekkia, har brukt 7000 timer på å utvikle Photopea. 

Photopea er finansiert av annonser og dermed gratis å bruke. Hvis du vil slippe reklamene, kan du oppgradere til å bli premium-bruker for 9 dollar i måneden. 

Vi er ganske imponerte over Photopea og de mulighetene programmet gir oss. Andre Photoshop-alternativer, for eksempel Gimp er veldig vanskelige å navigere seg rundt i hvis man er vant til Photoshop, så her vinner etter vår mening Photopea. Vi er imidlertid ikke klare for å kutte ut Photoshop helt. 

Test hva som er kommet ut av Ivan Kutskirs anstrengelser, her.

Redaksjonen anbefaler:
100 tips og kurs om bildebehandling 

Har du full kontroll på hvordan du gjør fargene flottere og detaljerne skarpere når du redigerer bildene dine? Hvis ikke er det kanskje nå du skal få det. 

Digital FOTO har nettopp gitt ut en ny bok med 100 tips og kurs for Photoshop, Lightroom og Elements. Boken er skrevet slik at det er noe for alle nivåer i den. Dermed får du glede av den uansett om du er nybegynner eller allerede fotograferer i råformat og redigerer alle bildene dine.  

Med boken i hånden kan du enkelt løfte bildene dine til helt nye høyder takket være de grundige trinn for trinn-veiledningene, hvor vi guider deg gjennom de forskjellige funksjonene, justeringsmulighetene og effektene. 

> Akkurat nå kan du få boken 100 Tips og kurser med to numre av Digital FOTO for bare 49 kroner + porto. Totalt 98 kroner. Les mer om boken her. 

Kanskje du er interessert i...