De beste tipsene til farger

Bilder blir innbydende når fargene får et løft. Vi har samlet våre tre favoritt-tips til kraftige nyanser og farger i Photoshop Elements.

10. mai 2013

Den helt klassiske metoden til å få kraftigere farger er å bruke Hue/Saturation, der man skrur opp Saturation. Det finnes allikevel et hav av forskjellige funksjoner man kan bruke, og som gir bedre resultater i Photoshop Elements.

Se også 20 tips til optimale farger

TIPS 1: Ved å arbeide med lag og deres blandingstilstander kan du både gi farger og kontrast et løft samtidig. Sørg for at du jobber i modulen Expert, som du kan velge øverst i brukerflaten. Åpne bildet ditt og tast Ctrl + J for å opprette en kopi av bakgrunnslaget. I paletten Layers velger du nå blandingstilstanden Overlay i rullemenyen øverst. Justér effekten i Opacity. Her har vi satt den til 75%.

TIPS 2: Det er sjeldent alle farger i bildet som trenger kraftigere nuancer, og det er heldigvis enkelt å forsterke en enkelt nyanse. Her har vi gjort de blå tonene i himmelen og vannet kraftigere uten å påvirke de grønne. Velg Enhance, Adjust Color og Replace Color.... Klikk med pipetten i himmelen på den fargen du vil forsterke. Sett Fuziness til rundt 40, og velg Add to sample, som er en pipette med et plusstegn ved siden av. I det svart-hvite eksempelet i vinduet kan du se hvilke områder av bildet som vil bli påvirket. De er nemlig markert med hvitt. Klikk nå på deler av f.eks. himmelen som mangler å bli markerte. Klikk gjerne flere steder. Nå kan du skru opp Saturation til f.eks. +35. Klikk på OK.

TIPS 3: Funksjonen Saturation forsterker alle fargene på én gang, så noen nyanser risikerer å bli til ensfargede flekker hvis de allerede er mettede. Her er funksjonen Vibrance mer sofistikert. Den gjør nemlig bare dempede farger kraftigere, mens den lar allerede mettede nyanser være. For å bruke funksjonen må du velge modulen Quick øverst i brukerflaten. Klikk på punktet Color i høyre side, og velg Vibrance. Her har vi skrudd godt opp, og satt den på 90%.

Kanskje du er interessert i...