Jente med rødt halstørkle -  Lightroom Presets

Med forhåndsinnstillinger for Lightroom presets blir det enkelt å gi bildene dine en bestemt effekt som løfter både fargene og kontrasten.

© Shutterstock

4 grunner til å bruke Lightroom-presets

For de fleste fotografer er bildebehandlingen en viktig del av å fotografere, men det er ingen grunn til å bruke flere timer foran datamaskinen. Med forhåndsinnstillinger for Lightroom kan du justere bildene dine med ett klikk og dermed spare mye tid i bildebehandlingen.

12. mars 2018 av Sarah Marie Winter

Bildebehandling kan være en langtekkelig prosess med mange gjentagelser, men ved å bruke Lightroom-presets kan du spare mange klikk og samtidig bli inspirert av andre dyktige fotografer.

Hva er Lightroom-presets? 

Et preset, eller en forhåndsinnstilling, er ganske enkelt en rekke redigeringsinnstillinger i Lightroom, som er samlet i bare ett klikk. 

Lightroom-presets gir deg mulighet for å redigere bilder langt mer effektivt enn når du justerer étt bilde av gangen og gjentar de samme innstillingene igjen og igjen. 

Og det er mange andre fordeler.

Derfor må du bruke Lightroom-presets

1. Lightroom-presets sparer tid

Når du bruker Lightroom-presets, kan du spare opptil 85-90% av redigeringsjobben, og avhengig av hvor mye du liker å gjøre med bildene dine, kan du faktisk også bli helt ferdig med bare én forhåndsinnstilling. 

I stedet for å redigere hvert eneste bilde fra start til slutt, med de mange gjentagelsene det innebærer, kan du bruke presets på flere hundre bilder samtidig. 

Du kan også stille Lightroom til å legge en forhåndsinnstilling på bildene dine hver gang du importerer bilder gjennom programmet.

2. Lightroom-presets er brugerdefinerbare

Har du en forhåndsinnstilling du liker godt, men som du nesten alltid må justere litt på fargene eller kontrasten? Eller har den personlige stilen din endret seg gjennom tidene? 

Det er ikke noe problem. 

Du kan til enhver tid tilpasse Lightroom-forhåndsinnstillingene dine til å formidle det uttrykket du vil gi til bildene dine akkurat nå.

>Nytt onlinekurs i Lightroom: Digital FOTOs eksperter guider deg trinn for trinn 

3. Lightroom-presets gir bildene dine sammenheng

Når du redigerer en håndfull bilder fra for eksmpel den samme reisen, kan du gi dem et mer ensartet, stilistisk uttrykk ved å bruke de samme forhåndsinnstillingene på alle sammen.

Det vil skape sammenheng og gjenkjennelighet i bildene dine, og det er mye vanskeligere å gjøre dette hvis du redigerer hvert eneste bilde ett etter ett. 

Her kan du se hvordan du får et mer interessant uttrykk i bildet ditt med en forhåndsinnstiilling for Lightroom.

Til venstre for slideren kan du se originalbildet, og til høyre har bildet med et Lightroom-preset fått en retroaktig stil med de blågrønne fargene som minner om gamle, falmede polaroidbilder.

4. Lightroom-presets gir inspirasjon

Hvis du er gått tom for idéer om hvordan du kan gi bildene dine et mer interessant uttrykk, er det lett å få hjelp med Lihtroom-presets. 

Du kan nemlig så lett som bare det laste ned forhåndsinnstillinger fra andre fotografer på nettet og få inspirasjon til nye måter å behandler bilder på.

Det ligger utrolig mange forhåndsinnstillinger på nettet, og det er gratis å laste ned noen av dem, mens andre koster penger.

Hvis du aldri har brukt forhåndsinnstillinger før, kan det fort virke uoversiktlig å finne ut av hvilke det er bra å begynne med. Derfor har vi laget våre egne sett, som alle abonnenter på Digital Foto kan laste ned fra Fordelssonen. Her finner du også mer enn 400 videokurs om bildebehandling og fotografering. 

Akkurat nå kan du få full tilgang til Fordelssonen med 1 nummer av Digital FOTO for bare 29 kroner. Les mer om tilbudet her.

Kanskje du er interessert i...