Lightroom oppdatering februar 8.2

Det tok 30 sekunder for Lightroom å "forbedre" detaljene – og resultatet var et helt svart bilde. 

© Adobe

Ny Lightroom-oppdatering med begrenset suksess

Lightroom er blitt oppdatert og har fått en funksjon som skal gi flottere detaljer i raw-bilder. Vi har prøvd oss på funksjonen Enhance Details, og den må nok finpusses litt før vi begynner å klappe.

12. februar 2019

Nå er Adobe er klare med en ny versjon av Lightroom Classic CC, og Februar 2019-oppdateringen inneholder, om ikke banebrytende nyheter, så i hvert fall et par interessante nyheter.

Den viktigste er funksjonen Enhance Details, som ifølge Adobe gir et høyere detaljnivå, mer korrekt gjengivelse av små detaljer og reduserer moiré, som er de bølgeformede, fargede mønstrene som kan oppstå i spesielle motiver, for eksempel ruter eller stripete stoff. 

Funksjonen ligger under fanen Photo i både Library- og Develop-modulen, og når du klikker på den, spretter det opp en dialogboks, og ved å klikke i boksen kan du se effekten av funksjonen. 

Ny funksjon i Lightroom ga svarte bilder

På Digital FOTO hadde vi imidlertid begrenset hell med å få funksjonen til å virke. 

Vi prøvde med raw-filer fra fire forskjellige kameraer fra Canon, Nikon, Sony og Olympus på to forskjellige datamaskiner, men endte opp med et kullsvart bilde hver gang. 

Til gjengjeld brukte programmet hele 30 sekunder på å få det fram.

På en tredje datamaskin klarte vi å lage et bilde med Enhance Details, men effekten var så begrenset at vi ikke kunne se den med det blotte øye, så de cirka fem minuttene det tok å lage filen, var bortkastet.

Dessuten tar filene mer enn enn dobbelt så mye plass. 

> Les også: 5 triks i Lightroom gjør deg raskere

Støtte for flere kameraer

Videre er den nye versjonen av Lightroom blitt raskere på såkalt tethered shooting med Nikon-kameraer – altså fotografering direkte fra kameraet til datamaskinen. 

De nye Nikon-modellene, Nikon Z6 og Z7, kan nå også brukes til tethered shooting gjennom Lightroom.

Dessuten er det lurt å oppdatere Lightroom hvis du har et Nikon A1000, Sony Alpha 6400 eller et Olympus OM-D E-M1X. 

Disse tre modellene ligger nemlig nå også på listen over kameraer som støttes av Camera Raw.

Redaksjonen anbefaler:
100 tips og kurser til billedbehandling 

Har du full kontroll på hvordan du gjør fargene flottere og detaljene skarpere når du behandler bildene dine? 

Hvis ikke er det kanskje nå du skal få det. Digital FOTO har nettopp gitt ut en ny bok med 100 tips og kurs for Photoshop, Lightroom og Elements. 

Boken er skrevet slik at det er noe for alle nivåer i den. Dermed får du glede av den uansett om du er nybegynner eller allerede fotograferer i råformat og behandler alle bildene dine. 

Med boken i hånden kan du lett løfte bildene dine til helt nye høyder, takket være de grundige trinn for trinn-veiledningene hvor vi guider deg gjennom de forskjellige funksjonene, justeringsmulighetene og effektene. 

Akkurat nå kan du få boken 100 Tips og kurs med to numre av Digital FOTO for bare 49 kroner + porto. Totalt 98 kroner. Les mer om boken her.

Digital FOTO
Digital FOTO

Vi viser deg blant annet hvordan du hever nivået på landskapsbildene dine. 

© Digital FOTO

Kanskje du er interessert i...