Det tar ikke lang tid å endre stemningen i landskapsbildene dine i Lightroom.

© DigitalFOTO

Skap dramatiske gråværsbilder i bildebehandlingen

Vanligvis resulterer gråvær i kjedelige og triste landskapsbilder, men hvis du forsterker de mørke nyansene, kan du skape iøynefallende resultater. Her får du tre steg du kan følge i Lightroom, hvis du vil ha mer dramatikk i gråværsbildet ditt.

8. februar 2021 av Christian Trant

Det er sjeldent at gråvær, tåke og regn gir deg de mest interessante landskapsbildene, men dette kan du endre på i Lightroom.

Med noen få justeringer kan du dyrke de grå nyansene og gjøre om det overordnede uttrykket i bildet fra kjedelig og grått til dramatisk og interessant.

Hvis du følger disse tre stegene i Lightroom Classic, løfter du gråværsbildene dine til et nytt nivå. 

1. Contrast og clarity gir flere detaljer i tåke og skyer

Til å begynne med trekker du Exposure-skydeknappen en smule mot venstre, slik at bildet blir en del mørkere. Trekk skyveknappen litt lenger enn det du synes blir pent, for etterpå skal du kjøre Whites høyere, noe som gir bildet lys igjen – og når det er gjort, blir kontrastene en del tydeligere.

Øk deretter Hightlights en smule, men pass på at du ikke overeksponerer bildet slik at de lyse områdene blir for markante. Til slutt kan du gjøre de siste justeringene ved å trekke fram eller tilbake på Contrast-skyveknappen.

Det får hjelp ved å se på histogrammet i Lightroom fortløpende. Her kan du orientere deg i om du treffer de perfekte grånyansene, eller om bildet blir undereksponert.

Ofte vil fargetonene være plassert i midten av histogrammet, og etter hvert som du behandler bildet, blir kurven skjøvet mer mot venstre når du gjør bildet mer dramatisk.

Det er viktig at histogram-kurven ikke blir presset helt mot venstre, for det indikerer et undereksponert bilde med for mørke detaljer.

> Les også: Bytt ut himmelen på bildet ditt

Skyveknappenes innstilling for dramatiske billeder.

Slik ser skyveknappene våre ut når vi har forsterket de mørkegrå nyansene og dramatikken.

© DigitalFOTO

2. Graduated filter gir en gradvis økning i dramatikken

Når du er fornøyd med nyansene du har gitt bildet ditt i første steg, kan du begynne på andre steg, som handler om å skape en gradvis dramatikk i bildet.

Her skal du bruke effekten Graduated filter, som gir deg mulighet for å redigere tåke og skyer så for eksempel forgrunnen blir lysere enn bakgrunnen.

Det gir en naturlig linje gjennom bildet, hvor blikket blir dratt mot den mørkere og mer intense bakgrunnen.

Du finner Graduated Filter under histogrammet øverst til høyre. Du kan også bare trykke M på tastaturet ditt.

Bruk musen til å trekke effekten lengre eller kortere etter hva som passer til motivet ditt, og avslutt med å trykke Done nederst til høyre under bildet.

Nysgjerrig på Lightroom? Se våre komplette kurs i Lightroom her

Graduated filter gjør dramtikken gradvis mer intens.

Med Graduated Filter kan du skape en forgrunn som er en anelse lysere enn bakgrunnen. Det underbygger de forskjellige lagene i bildet og øker dramatikken gradvis.

© DigitalFOTO

3. Bruk sammenligningsfunksjonen mens du behandler

Siste steg handler om ikke å overdrive behandlingen, for det er fort gjort å gjøre nyansene for dramatiske, og det resulterer i et urealistisk resultat.

Derfor er det lurt å trykke på Y fortløpende og – særlig til slutt – sammenligner det redigerte bildet med utgangspunktet. Slik følger du med på endringen bildet har gått gjennom.

Det er en nyttig funksjon som hjelper deg med å bestemme når nok er nok, så behandlingen ikke går over styr.

Under kan du se resultatet vårt, hvor vi har fulgt de samme tre stegene ...

Kanskje du er interessert i...