Eldre kvinnes bilde er blitt manipulert
© Shutterstock

Kunstig intelligens avslører bildemanipulering

Adobe og en gruppe forskere har trent opp kunstig intelligens til å oppdage når ansikter er blitt manipulert i programmet Photoshop. Dette skal f.eks. bidra mot fake news.

30. juli 2019 av Jeppe Vestergaard

Siden Adobe lanserte Photoshop i 1990, har amatører og profesjonelle kunnet nyte godt av de mange mulighetene de plutselig hadde tilgjengelig. Noe av det som plutselig var blitt mye lettere med bildebehandlingsprogrammet, er bildemanipulering.

Som en del av en større innsats mot fake news vil Adobe nå være med på å sette fokus på datamanipulerte bilder - noe programmene deres blir brukt til i stor stil. 

Derfor har Adobe og en gruppe forskere fra Berkeley i USA trent opp en datamaskin med kunstig intelligens til å se forskjell på bilder som er manipulerte og ikke manipulerte.

> Les også: Nye triks gjør deg raskere i Photoshop.

Adobe program kjenner igjen bildemanipulering

Programmet analyserer der det tror at manipuleringen er kraftigst. Deretter foreslår den hvilke endringer man bør foreta for å komme tilbake til originalbildet.

© Adobe

Bildemanipulerte ansikter er i fokus

Tidligere har Adobe laget programmer som kan få øye på manipulering av bilder. Da har fokus vært på for eksempel kloning av motiver eller fjerning av elementer i et bilder. 

Nå er turen kommet til bildemanipulering av ansikter. Teamet bak teknologien har fôret en datamaskin med tusenvis av portretter som enten er manipulerte eller originale.

Datamaskinen med den kunstige intelligensen kan peke ut hvilke bilder som er manipulerte eller ikke. Teamet testet også om mennesker kunne se forskjell.

Menneskene kunne bare finne halvparten av tilfellene med manipulerte bilder. Datamaskinen hadde en suksessrate på hele 99 prosent.

> Akkurat nå kan du få Photoshopskolen med 2 numre av Digital FOTO for bare 49 kroner. Les mer om boken her.

Kanskje du er interessert i...