Slik får du perfekte farger i Photoshop

Funksjonen Curves i Photoshop er genial når du skal forbedre fargene i et bilde. Her kan man nemlig justere fargene rød, grønn og blå hver for seg. Her viser vi hvordan du også kan begrense effekten til bestemte områder i bildet.

16. januar 2013

Mange Photoshop-eksperter sverger til funksjonen Curves når de skal rette lys, kontrast og farger i et bilde. Her arbeider man med en kurve, hvor den øverste delen representerer de lyseste tonene, mens den nederste representerer de mørke. Ved å endre formen på kurven, kan man justere lyset. Trekker man f.eks. kurven litt opp i den nederste delen, vil de mørke tonene bli lysere, og danner man en S-form, økes kontrasten.

Men funksjonen skjuler flere smarte justeringer. Man kan nemlig velge å arbeide separat med fargekanalene rød, grønn og blå, så man bare justerer lysstyrken i én nyanse. På den måten kan man endre fargebalansen i hele bildet. Har det et blått fargeskjær, velger man den blå fargekanalen og trekker kurven litt ned, så forsvinner fargestikket. Og med et smart triks kan man enkelt opprette en maske som avgrenser effekten til bestemte områder i bildet, så man kan justere enkelte farger uten å påvirke resten av bildet. I denne kursartikkelen kan du se hvordan.

Kanskje du er interessert i...