Dobbelteksponering av by og fotograf
Dobbelteksponering

Du kan lage lekre drømmeaktige bilder ved å smelte sammen to bilder – enten direkte i kameraet eller i bildebehandlingen.

© Aurelien Romain // Unsplash

Slik lager du lekre dobbelteksponeringer

Dobbelteksponeringer er et relikvie fra de analoge dager, hvor man kunne risikere å ta to bilder oppå hverandre. Men effekten kan også gi deg kunstneriske bilder med spennende teksturer og silhuetter.

Hvis du kunne tenke deg å lage noe som ikke bare er et bilde, men heller ikke en hel bildeserie, er en av de mest kreative teknikkene innenfor fotografi, nemlig dobbelteksponering, tingen for deg. 

Her kan du kombinere to eller til og med tre fotografier i ett bilde, og få et drømmeaktig resultat som garantert ikke ligner på det alle andre fotografer gjør. 

Du kan lage dobbelteksponeringer med få klikk, og alle typer motiver og bilder kan brukes – i et bilde hvor det ellers ikke skjer så mye, kan dobbelteksponering faktisk være en god metode for å gjøre bildet mer interessant.

Hva er en dobbelteksponering?

Dobbelteksponering betyr at to bilder er tatt over hverandre. Altså du kan se motivene fra to bilder i ett og samme fotografi.

Dette stammer fra den analoge tiden, hvor filmen ble utsatt for lys to ganger på samme sted slik at det kom to forskjellige motiver over hverandre under bildefremkallingen.

Den gang unnlot man rett og slett å kjøre filmen fremover og tok det neste bildet over det første. I nåtidens digitale kameraer kan du ikke gjøre det slik, men det er andre metoder for å få til dobbelteksponering slik at du kan kopiere teknikken digitalt. 

Slik lager du dobbelteksponering i kameraet

Mange digitalkameraer har en dedikert funksjon til dobbelteksponering, så du kan lage bildet direkte i kameraet. Fordelen med dette er at det er både enkelt og raskt.

Ulempen er at du ikke har like stort utvalg av motiver som du kan bruke til dobbelteksponeringen, og du kan heller ikke redigere bildene før du legger dem over hverandre.

Funksjonen finnes blant annet i Canon EOS 5D Mark III, Canon EOS-1D X og Canon 70D, i en rekke av de dyrere Nikon speilreflekskameraene, nærmere bestemt Nikon D800 og Nikon D300, i Fuji X-Pro1, Fuji X100-serien, Olympus OM-D E-M5 samt i noen av Pentax-modellene, slik som K10D.

Du kan finne en komplett liste over kameraer med dobbelteksponeringsfunksjonen her. Rull ned til feltet på venstre side, hvor det står 'Multiple Exposures'.  

Bilde tatt med dobbelteksponering i kameraet

Slik kan en dobbelteksponering i kameraet se ut. I dette tilfellet er det to bilder av tretoppen, som er lagt over hverandre. 

© Shutterstock

Sett deg inn i dobbelteksponeringsfunksjonen

Før du går ut og fotograferer dobbelteksponeringer er det en god idé å sette seg grundig inn i hvordan funksjonen til dobbelteksponering i kameraet virker. For det er forskjellig fra kamera til kamera hvor fleksibel funksjonen er.

For eksempel gir Canon 5D Mark III både mulighet for å ta to eller flere eksponeringer i ett bilde samt å bruke et tidligere bilde på minnekortet til å lage dobbelteksponeringen.

Andre merker kan ha flere begrensninger. For eksempel vil du med Fujifilms X100-serie kun kunne bruke to bilder som er tatt etter hverandre til dobbelteksponeringer.

I denne videoen i Fordelssonen kan du se, hvordan du stiller inn et Canon-kamera til å fotografere dobbelteksponeringer. I denne videoen gjelder det Nikon (kun for abonnenter).

Dobbelteksponering i bildebehandlingen

Det er ingen grunn til bli frustrert hvis kameraet ditt ikke har en dobbelteksponeringsfunksjon. I Photoshop kan du nemlig lett kombinere et bilde du har tatt i dag med mobilen, med et bilde du tok med kameraet i fjor.

I motsetning til funksjonen i kameraet som kan være begrensende rent kreativt sett fordi du ofte må bruke bilder du nettopp har tatt, har du her fullstendige frie tøyler og kan få nøyaktig det uttrykket du ønsker.

> Vil du bli ekspert på bildebehandling kan du nå få kursusboken vår med 100 forskjellige tips og kurs til Photoshop, Lightroom og Elements med to nummer av Digital FOTO for kun 49 kroner + porto og eksp. Se tilbudet her.

Slik lager du dobbelteksponering i Photoshop Elements

Det er ganske enkelt å lage dobbelteksponeringer i Photoshop Elements. 

Her finner du nemlig en funksjon til nettopp dobbelteksponering.

  1. Begynn med å åpne det bildet effekten skal legge seg på i Photoshop Elements, og velg Guided på toppen. Klikk på fanen Fun Edits og på Double Exposure. På høyre side ser du nå en meny med trinnene du må utføre for å oppnå effekten. 
  2. Trykk på Crop Tool og beskjær bildet så hovedmotivet ditt er sentrert og hak av. 
  3. Klikk deretter på Quick og mal på hovedmotivet ditt for å markere det. 
  4. Når du er ferdig så klikk på Refine Edge... i bunnen, og sett radiusen til 20 så kantene blir avrundet, og eventuelle hår kommer med i markeringen. Klikk på OK. 
  5. Klikk så på Import Photo og velg det bildet som skal legge seg som en effekt over det første bildet. Klikk på Place. 
  6. Du kan gjøre bildet mer gjennomsiktig ved å dra i skyveknappen Intensity. Klikk på avhakningen. 
  7. Til slutt kan du med Effects velge en effekt til bildet, som du kan skru opp og ned ved å dra i skyveknappen Intensity. 
  8. Klikk på Next og på Save As for å lagre det ferdige bildet.
Dobbelteksponering

Det er kun fantasien som setter grensene, når du kaster deg ut i dobbelteksponeringer. Noen ganger blir resultatet fantastisk, mens andre motiver ikke egner seg til dobbelteksponeringer. 

Slik lager du dobbelteksponering i Photoshop

Start med å åpne det første bildet i Photoshop. Kopier laget ved å klikke på Lag, Dupliser Lag... eller ved å taste Ctrl/Cmd + J.

Dra det neste bildet inn i programmet så det legger seg oppå det første som et såkalt Smart Object. På den måten kan du nemlig gjøre det større eller mindre uten å tape bildkvalitet.

Klikk på det øverste laget, som det nye bildet ligger i, og dra det ned under det kopilaget som du lagde først, slik at det øverste laget nå er kopilaget med det første bildet.

> I dette videokurset i Fordelssonen kan du se, hvordan du lager dobbelteksponeringer i Photoshop. (kun for abonnenter)

Sett blandemodus til Skjerm i Photoshop

Klikk på nedtrekksmenyen over lagene, hvor der står Vanlig. Her kan du bestemme blandingstilstanden. Begynn med å velge Skjerm. Nå burde de to bildene være smeltet sammen slik at du kan se begge samtidig.

Som regel krever det litt justering før bildet er helt perfekt. Du kan for eksempel justere størrelsen på det nye bildet ved å klikke på Rediger, Transformer, Skaler og dra i hjørnene.

Du kan også flytte det rundt, rotere det, eller speilvende det. Når du er fornøyd så klikker du på den lille haken over bildet.

Bilde redigert til dobbelteksponering i Photoshop

Slik kan en dobbelteksponering laget i Photoshop eller Photoshop Elements se ut. 

© Shutterstock

Bruk lagmasker i Photoshop til å fjerne områdene

Det kan også hende at det er elementer av det nye bildet du ikke vil ha med i dobbelteksponeringen, for eksempel fordi det dekker over viktige områder i det gamle bildet.

Du kan fjerne uønskede elementer ved at klikke på Tilføj Lagmaske i bunnen av panelet, trykk D for å gjøre forgrunns- og bakrunnsfargene hvite og svarte, og bruke penselverktøyet til at "viske ut" områder i bildet.

Hvis du plutselig maler over noe du gjerne skulle ha spart på kan du trykke X, så bytter man forgrunns- og bakgrunnsfargene, og du kan male området fram igjen.

For å oppnå en effekt som på bildet ovenfor kan du bruke en stor pensel til å fjerne alt i bildet av byen unntatt det lille området som ligger over ansiktet. 

Bli en ekspert på bildebehandling nå 

Med vår kursbok "100 tips og kurs" samt mange videokurs om bildebehandling i Fordelssonen har du alle verktøyene for å bli en ekspert på bildebehandling. 

Du får tilgang til Fordelssonen med abonnementsnummeret ditt og her finner du dessuten mange timer med inspirasjon til både bildebehandling og fotografering. 

Få "100 tips og kurs," 2 numre av Digital FOTO samt full tilgang til Fordelssonen for kun 49 kroner + porto og eksp. 

> Se tilbudet her

Kanskje du er interessert i...