Hvis du vil redigere bildene dine, er det fornuftig å lagre dem i det tunge raw-formatet, slik at du har mye data å jobbe med. Når du lagrer i jpeg-format, er det imidlertid ingen grunn til å la filene bli så store som de ofte blir.
Vi bestemte oss for å se hvor mye vi kunne komprimere en jpeg-fil før vi så forskjell.
MOTTA VÅRT NYHETSBREV
Vi gir deg noe å tenke over, hver dag – rett i innboksen.
Så hardt kan du komprimere
I Photoshop valgte vi «Lagre som...» under «Fil», og under «Kvalitet» testet vi med å sette den til 6. Det var ingen umiddelbar forskjell. Fargene var nøyaktig de samme som i originalbildet.
Det var bare når vi zoomet helt inn på nært hold at vi kunne registrere en mer pikselering, men det var så lite at det var praktisk talt ubetydelig. Bildet ble redusert fra 20 MB til 742 KB.
Det var med andre ord mindre enn en 26.-del av den opprinnelige størrelsen.
Her blir det for voldsomt
Vi prøvde å redusere kvaliteten til 3, noe som resulterte i et bilde på 506 KB. Her var pikseleringen mer utpreget. Vi trengte ikke å zoome inn for mye før vi kunne se hvordan bildet var delt opp i kvadratiske blokker. Plassbesparelsen var heller ikke stor sammenlignet med den forrige komprimeringen.
De få KB med ledig plass var ikke verdt kvalitetstapet.
Et bra sted å spare
Konklusjonen var at Kvalitet 6 er et godt utgangspunkt for komprimering. Med en ny filstørrelse på en 26.-del av den opprinnelige kan du forlenge tiden før du må investere i en ny harddisk eller opprette mer lagringsplass på nett.
Særlig hvis du tar bilder i både raw- og jpeg-format, er det et godt sted å spare. Med raw-filene har du alltid tilgang til bildene dine i høyeste kvalitet, og du slipper å bruke unødvendig plass på tunge, ukomprimerte jpeg-filer.