Apple iLife ’09

Test av Apple iLife ’09

Den fantastiske programpakke til foto, video, musik og hjemmesideproduktion er kommet i ny version til Mac-folket. Bruger du stadig pc, så læs vores anmeldelse, og så ses vi, når du har været nede i Apple-butikken.

13. mai 2009

Den aller største utfordringen ved å skrive denne anmeldelsen er å unngå en salgstale for firmaet bak iLife ’09, så la oss slå fast med det samme at vi ikke er sponset av Apple.

Når man har prøvd den nye programpakken, er det vanskelig å være pessismist, til tross for finanskrise og triste værutsikter, for jobben med foto og video er blitt en del smartere og artigere.

iLife er en pakke bestående av programmene iPhoto, iMovie, GarageBand, iWeb og iDVD. Det er primært de første to programmene som har relevans i disse spaltene.

Pakken er installert på alle nye Mac-maskiner og for dem som allerede har en Mac, kan den kjøpes for 790 kroner, og det er en nærmest latterlig lav pri . iLife kan ikke kjøres på pc, men pakken er så god at det for mange er et tungt argument for å skifte ut pc-en med en Mac.

iPhoto ’09 er fortsatt glimrende bildeorganisering. Programmet har nå fått ansiktsgjenkjennelse, så man automatisk får skannet alle bildene sine. Når man forteller programmet at et gitt bilde viser svigermor, så kommer programmet opp med en rekke andre bilder i arkivet, som da inneholder det kjære familiemedlemmet.

Funksjonen gjør det utrolig lett å finne bilder av bestemte personer, men er ikke helt feilfri. Vi fikk spesielt gode resultater med personer med briller. I ett tilfelle fant programmet 605 bilder av en bestemt person, og bare 16 av disse var feil. Jo mer man hjelper til med å bekrefte eller avkrefte søkeresultatene, jo bedre blir iPhoto til oppgaven. Selv ansikter i skjeve vinkler eller i bakgrunnen finnes uten problemer.

En annen viktig nyhet er funksjonen Places. Den gjør det mulig å lese gps koordinater i bildene og deretter plassere alle blinkskuddene med knappenåler på et verdenskar . Man kan lage markedets flotteste fotobøker med innebygde kart ut fra gpsopplysningene, og bildebehandlingsdelen er forbedret en tanke, selv om dette fortsatt ikke er programmets sterkeste side.

Med et kamera som Nikon COOLPIX P6000 kan iPhoto ’09 automatisk plassere bilder på et kart. Her har vi riktignok også tastet manuelt.

Hollywood på fem minutter

En sentral del av iLife ’09 er iMovie, som er et suverent program til videoredigering. Også her er det flere nyheter enn vi har plass til å omtale, men blant de viktigste er innebygd bildestabilisering.

iMovie analyserer opp takene, og hvis de beveger seg for mye, kan programmet beskjære og dermed gjengi et mykere forløp. Med den nye funksjonen Precision Editor kan man gjøre klippene mer presise, for det, man egentlig har klippet vekk, kan til enhver tid hentes fram og etterjusteres, og med ett enkelt museklikk kan man blande lyd fra ett klipp med bilder fra et annet.

I tillegg er det nå en rekke utrolige temaer som får filmen din til å ligne på en mindre Hollywood- produksjon. Man kan f.eks. presentere filmene sine i et levende fotoalbum sammen med kart i bevegelse.

Blant de smarte nyhetene i iMovie ’09 er temaen . Her starter filmen vår f.eks. i et fotoalbum, som viser deler av filmen på forsiden.

Én ting er sikkert. Det er ikke et spørsmål om man bør gå til anskaffelse av denne overlegne og kraftig vanedannende programpakken, men mer en vurdering for pc-brukerne om de vil spandere en god del penger på en ny datamaskin. Vi stemmer ja – og vi er som sagt ikke sponset, bare vanvittig begeistret.

Kanskje du er interessert i...