Nikon D5000

Billigste speilrefleks med HD-video

Med en pris på under 8000 kroner inklusive kitoptikk er D5000 det klart billigste speilreflekskameraet på markedet som kan ta opp HD-video. Kameraet har også en fleksibel lcd skjerm med høy oppløsning og norsk meny.

14. april 2009

Nikon var først med HD-video i speilrefleks, da de for et halvt år siden lanserte D90. Senere er Canon kommet med EOS 5D Mark II, som til og med tar opp i Full HD. Nikon har vært raske til å følge opp suksessen og kan nå lansere en billigere modell med video på markedet.

Kameraet heter D5000 og tar opp video i en oppløsning på 1280 x 720 piksler med 24 bilder i sekundet. Opptakene lagres i mov-format på SD-kort, og akkurat slik det er på D90, kan man ikke bruke kontinuerlig autofokus under opptak.

D5000 er første modell i en ny serie og legger seg pent mellom D60 og D90 når det kommer i butikkene midt i mai. På dette tidspunkt vil D40 så smått være utfaset, og D60 vil dermed være Nikons minste speilrefleks.

Rent umiddelbart ligner kameraet på lillebroren, men særlig en enkelt detalj tar oppmerksomheten. D5000 er nemlig utstyrt med en stor fleksibel skjerm som kan vris i alle retninger. Den innbyr til kreativitet og er god til f.eks. makro- eller konserter.

Den store skjermen er i det hele tatt midtpunktet når man stiller kameraet. Her har man nemlig oversikt over alle innstillinger.

Menyen finnes nå også på norsk, og det er et stort fremskritt. Nikon legger ikke skjul på at DIGITAL FOTOs kritikk av manglende norske menyer har vært medvirkende til å få oversatt alle menypunktene. Det setter vi pris på.

Kameraet har for øvrig arvet den smarte 3D-trackingen fra D300 og D3, der autofokus følger hovedmotivet i bildeflaten.

Kanskje du er interessert i...