Canon EOS 5D Mark II

Eksklusiv norgespremiere: Vårt førsteinntrykk av Canon EOS 5D Mark II

Canon har nå lansert et nytt og meget lovende digitalt speilreflekskamera. I forbindelse med lanseringen fikk DIGITAL FOTO muligheten til å prøve kameraet, og her er våre første reaksjoner.

22. september 2008

Av Klaus Nygaard

Når man får kameraet i hånden, oppdager man straks at det umiddelbart minner mye om forgjengeren EOS 5D. Det har stort sett samme størrelse, på nær en halv millimeter i høyden, og vekten er nøyaktig den samme. Dette skal man helt klart ikke la seg lure av, for det nye kameraet er proppfullt av spennende tiltak.

Fortsetter vi med det utvendige, så er det først og fremst skjermen bak på kameraet som vekker oppmerksomhet. Den er på 3,0 tommer og har en oppløsning på hele 920 000 piksler. Canon er altså endelig kommet på høyde med Nikon på den fronten. Skjermen har en synsvinkel på 170 grader og en spesiell overflatebehandling som reduserer reflekser. Skjermen er intet mindre enn fantastisk og gir et svært godt inntryk av bildene du har tatt. Den fremstår knivskarp og detaljert og er en stor forbedring.

Det er også blitt plass til et par nye knapper bak på Mark II. Nå er det direkte tilgang til funksjonen Picture Style, så man ikke må rote rundt i menyen for å finne den hver gang man vil endre innstillinger for farger, skarphet osv. En annen ny knapp er AF-On, som brukes i forbindelse med live view-funksjonen, som også har sin egen aktiveringsknapp over skjermen i venstre side. Den siste nyheten bak på kameraet er en smart sensor. Den registrerer hvor mye lys det er rundt kameraet, og skrur opp eller ned på lyset på skjermen. Det er jo smart, f.eks. hvis man fotograferer i et mørkt lokale og ikke vil vekke oppmerksomhet. Vi fikk muligheten til å prøve funksjonen innendørs, og den virket svært godt. Vi holdt en finger foran sensoren som sitter under den store skjermen, og straks ble lyset senket. Riktig fin nyhet.

Av andre utvendige nyheter må også skjermen oppå kameraet fremheves. Den er litt større enn på forgjengeren og byr blant annet på en meget kjærkommen forbedring. Nå er det mulig å se den valgte ISO-verdien på skjermen uten å aktivere dette først. Det bør redusere risikoen for å ta bilder med feil innstilling. Programhjulet i venstre side har fått et par ekstra muligheter, som f.eks. CA, som står for Creative Auto. Her kan man via en liten grafikk på skjermen bak på kameraet velge en mer uskarp bakgrunn eller en lysere eksponering uten å måtte rote med blendertall og eksponeringskompensasjon. Det kan være en fordel for en mindre erfaren bruker. Også denne funksjonen virker fint i praksis, og vi er overbevist om at denne mer visuelt orienterte måten å stille kameraet på, vil vinne innpass i mange kameraer de kommende årene.

Mens 5D Mark II minner mye om det tre år gamle 5D på utsiden, så har det skjedd en rekke ting under overflaten. Den største nyheten er muligheten for å ta opp video. Oppløsningen er ikke mindre enn 1920 x 1080, også kalt Full HD. Dermed er Canons nye kamera det første speilreflekskameraet i verden med den muligheten. Vi hafde også muligheten til å prøve denne spennende nyskapningen, og det virket overraskende enkelt. Man aktiverer bare videomuligheten i menyen, og deretter kan Set-knappen bak på kameraet brukes til start og stopp. Man bruker live liew, så man ser altså motivene underveis på kameraets lcd-skjerm. Den store fordelen i forhold til vanlige videokameraer er at man kan arbeide både med et stort brennviddeområde og med dybdeskarphet eller mangel på dette, og autofokusen virker også i forbindelse med videoopptak. Her er det en innebygd monomikrofon og en liten høyttaler, så vi kunne lett avspille opptakene og høre hva som ble sagt underveis. Det er muligheter for tilkobling av en bedre mikrofon via kameraets minijackinnngang. Det EOS 5D Mark II som vi har prøvd, er en spesiell prøve-utgave. Det betyr at kameraet ikke er 100 procent ferdig, men altså fullt funksjonsdyktig. Det betyr dessverre også at vi ikke kunne overføre bildene våre til en datamaskin og offentliggjøre dem. Derfor så vi bare bilder og videoklipp på kameraskjermen, og det ser virkelig flott ut. Svært skarpe og detaljerte videoopptak med en flott dybdeuskarphet. Man kan ta opp i opptil en halv time om gangen, og bilderaten er 30 per sekund. Vi har sett to videofilmer i full oppløsning som Canon har laget med kameraet, og det ser svært lovende ut. Det er ikke lenger så mange grunner til å slepe rundt på to forskjellige kameraer for en gjennomsnittlig bruker. Opptakene kan for øvrig overføres til datamaskinen eller kjøres direkte fra kameraet via en flatskjerm, takket være den innebygde HDMI-inngangen, som sitter på den ene siden av kameraet bak et robust gummideksel. Man kan også ta stillbilder mens man filmer. Det avbryter riktig nok videoopptaket i en brøkdel av et sekund, avhengig av den aktuelle lukkertiden.

Mark II er utstyrt med Canons nye DIGIC 4-prosessor. Det betyr blant annet at kameraet kan arbeide raskere, og det er det behov for med en så høy oppløsning. Det er 21,0 megapiksler å hygge seg med, og det krever litt krefter å sjonglere rundt med de store bildefilene. Vi opplevde et svært handlekraftig kamera, som ikke feilet på noe tidspunkt. Kameraet er for øvrig blitt litt raskere enn forgjengeren. Nå tar det 3,9 bilder i sekundet. Det gamle 5D klarte tre per sekund. En annen klar forbedring er ISO-området, som nå går fra 50 til 25 600. Det er vanskelig å vurdere mengden av støy når man bare kan se bildene sine på kameraskjermen, men vi zoomet inn på den svært detaljerte skjermen, og med en forstørrelse på 10x kunne vi fint danne oss et førsteinntrykk. Vi tok bilder ved ISO 400, 1600, 2000 og 6400. Mens det på de tre første innstillingene er full kontroll over bildestøyen, så kommer det logisk nok litt mer med på sistnevnte innstilling. Men det så fortsatt fornuftig ut, og kan utmerket brukes i en kjapp vending.

Også menysystemet er forbedret, selv om det fortsatt er veldig konservativt i det grafiske uttrykket. En rekke faneark med enkle ikoner utgjør grunnstrukturen, men selv om det virker litt kjedelig, så er brukervennligheten på topp. Alle linjer under hvert faneark kan være på et skjermbilde, så man ikke må scrolle opp og ned, slik man måtte på forgjengeren. Nå kan man bruke hele skjermen til å se innstillingene, og enkelt endre dem fortløpende ved å markere dem på skjermen. En annen flott nyhet er muligheten til å se hvor mange prosent det er igjen i batteriet før det må lades opp. Batteriet er for øvrig forsterket med 400 miliamperetimer og klarer nå opptil 850 bilder.

Den optiske søkeren er også styrket på Mark II. Den dekker hele 98 % av motivet og fremstår lys og klar. Det er også flere informasjoner i søkeren enn tidligere. Da vi fotograferte med kameraet kunne vi se både ISO-verdi og batteristatus, og det er til god hjelp. Alternativt kan man bruke live view, som også er nytt i forhold til den forrige modellen. Den kan brukes med tre forskjellige fokusfunksjoner, og det er en kontrastmåling, der speilet ikke klapper opp. Det betyr at man kan ta bilder nesten lydløst, men er også en relativt langsom metode. Man kan også bruke den mer tradisjonelle autofokusen, men her må speilet klappe opp, og skjermen blir svart et lite øyeblikk. Det er til gjengjeld en raskere og mer nøyaktig metode. Til slutt prøvde vi live view med fokusering basert på den innebygde ansiktsgjenkjennelsen, som svært overbevisende kan gjenkjenne helt opptil 35 ansikter på en gang. Dermed kan man velge ut ansikter, slik at man f.eks. på en fotballkamp legger fokus og eksponering på utvalgte spillere.

Alt i alt er det mye som tyder på at EOS 5D Mark II kan bli årets mest spennende speilreflekskamera. Det er fullt av forbedringer og nye tiltak som gjør fotografering og videoopptak enda enklere. Om kameraet er så godt som vårt førsteinntrykk tyder på, blir avgjort når vi får et helt ferdig testeksemplar mellom hendene til en grundig gjennomgang i vårt testsenter. Det endelige kameraet ventes på markedet i slutten av november hvis alt går bra. Vi håper å slå kloa i et testeksemplar allerede i oktober, og vil som alltid komme tilbake med landets første og mest troverdige anmeldelse i den trykte utgaven av DIGITAL FOTO.

Den veiledende prisen vil bli kr 24 699,- og salgsstart er november 2008.

Kanskje du er interessert i...