Vinnerbildet World Press Photo 2018 tatt med Nikon D4s.
Nikon leder

For første gang på flere år tok Nikon styringen som det ledende kameramerket blant vinnerne av World Press Photo. Bildet ble tatt med en Nikon D4S.

© Ronaldo Schemidt // World Press Photo 2018

Disse kameraene tok vinnerbildene under World Press Photo 2018

Etter at vinnerne av årets Wold Press Photo ble annonsert, laget den spanske nettsiden Photolari en statistikk over vinnerbilder. Her kan du se kameramerkene og kameramodellene som dominerte årets konkurranse.

For kort tid siden ble vinnerne av den prestisjetunge konkurransen World Press Photo avslørt. 

De fleste vinnerbildene ble publisert sammen med informasjon om kameraene de ble tatt med.

Den spanske nettsiden Photolari samlet deretter informasjonen og lagde statistikker som gjør det enkelt å se hvilke kameraer som leder konkurransen. 

Og i motsetning til de siste par årene er det faktisk Nikon som leder årets konkurranse. 

51,5% var Nikon-brukere

Hele 51,5% av vinnerbildene ble tatt med et Nikon-kamera, mens 29,9% ble tatt med et Canon kamera. 

I fjor var det stort sett omvendt - da sto Canon for 55,5% av kameraene, mens Nikon sto for 30,55%. 

I tillegg sto Fujifilm for 6,2% av bildene i år, mens Sony hadde 5,1%. Pentax og droneprodusenten DJI representerte de resterende prosentene. 

Nikon er det mest foretrukne kameraet i World Press Photo 2018

Til tross for at Nikon D810 ble lansert helt tilbake i 2014 var kameraet blant de tre mest populære modellene i World Press Photo 2018. 

© Nikon

Blant kameramodellene som ble brukt til å ta vinnerbildene, sto det mellom Nikon D5, Nikon D810 og Canon EOS 5D Mark III i popularitetskonkurransen.

Deretter kom Nikon D800E og Canon EOS 5D Mark IV, rett etterfulgt av Nikon D4S, som var kameraet fotojournalisten Ronaldo Schemidt hadde i hendene da han tok verdens beste pressebilde. 

Kameraer brukt i World Press Photo 2018

Den spanske hjemmesiden Photolari har studert vinnerbildene fra årets World Press Photo, og her har de samlet de mest brukte kameraene i konkurransen. 

© Photolari

Speilreflekskameraet er fortsatt populært

Photolari har også sett på de forskjellige kameratypene som ble brukt. 

Selv om det speilløse systemkameraet øker i popularitet, leder speilreflekskameraet fortsatt hos de profesjonelle fotojournalistene. 

I 2018 utgjorde systemkameraene bare 11,3%, mens speilreflekskameraene utgjorde 83,5%. Imidlertid er det en økning fra i fjor, da systemkameraene utgjorde 5,55%. 

Vi regner også med at systemkameraene vil være enda bedre representert til neste år. 

Kameratyper brukt til World Press Photo 2018:

  • 83,5% Speilreflekskamera (88,8% i 2017)
  • 11,3 % Speilløst kamera (5,5 % i 2017)
  • 5,2 % Annet

Få vinnerfotografenes hemmelige tips i Digital FOTO

En av de beste metodene for å bli bedre på fotografering er å sniktitte på metoder´ne til andre fotografer. 

Derfor ser vi nærmere på vinnerbildene fra Wildlife Photographer of the Year, en av verdens mest prestisjefylte fotokonkurranser, i Digital FOTO nummer 8/2018.

Vi analyserer 79 vinnerbilder fra de siste fem årene og ser på både merker, modeller og innstillinger. Samtidig får du vite hemmeligheten bak de fem hovedvinnerbildene samt tips til hvordan du kan gjøre det samme kunststykket.

Kjøp magasinet i butikken eller tegn et abonnement. Som abonnent får du umiddelbart tilgang til bladet og de ni siste magasinene i Wype-appen.

Nå kan du få den nye kursboken vår "100 tips og kurs" med to nummer av Digital FOTO for bare 49 kroner. Se tilbudet her.

Kanskje du er interessert i...