Sort/hvitt-bilde tatt med hjemmelaget kamera.

Bo tar både sort/hvitt- og fargebilder med sine hjemmelagde kameraer.

© Bo Belvedere Christensen

Leserprosjekt nr. 6 2022: Hjemmelagde kameraer

Leserne våre deler ofte kreative eller flotte fotoprosjekter med redaksjonen. Disse vil vi gjerne vise frem, for hva er vel mer inspirerende og lærerikt enn bilder som andre fotoentusiaster har lagt ned krefter og energi i?

Om leseren – Bo Belvedere Christensen

Jeg er … 65 år og har fotografert i 58 år. Til vanlig er jeg fjellguide, reiseleder og forfatter av flere bøker om fjell og fotografering. Etter å ha byttet til utelukkende å ta digitale bilder i 2002, gikk jeg deretter tilbake til analoge kameraer igjen i 2016.

Jeg elsker … å eksperimentere, og dette har ført til at jeg har tatt bilder med veldig mange uvanlige kameraer. Både kameraer jeg har bygget selv og kameraer jeg har bygget om. Jeg eksperimenter som oftest med film og jobber blant annet en del med pinholefotografering. Pinholekameraer har ikke noe objektiv, men derimot et veldig lite hull der lyset trenger inn i kameraet. Teknologien er mye mer primitiv enn den vi bruker i dag med moderne digitale kameraer, men til gjengjeld kan denne sjangeren også gi deg helt unike bilder hvis det ellers gjøres korrekt – og det er mange ting som kan gå galt.

Jeg har nettopp bygd … et kamera av en knekkebrødpakke. Jeg malte pakken sort på innsiden, og så har jeg boret et lite hull på siden som lyset kan komme gjennom og inn til filmen. Filmene jeg bruker er utgått, og jeg overbelyser dem og underfremkaller dem. Det gir et bilde som minner om et litografi.

Bo Belvedere tar bilder med hjemmelagde kameraer.

Bo regner ut lukkertidene selv når han fotograferer med de alternative kameraene. Noen ganger er lukkertiden lengre enn 20 minutter – og noen ganger en hel time. De svært lange lukkertidene gir helt silkemyke vannoverflater som dette.

© Bo Belvedere Christensen

Om teknikken: Slik bygger Bo kameraene sine

1. Uten objektiv

Pinholefotografering er en fotosjanger der det ikke er noe objektiv på kameraet. Du kan kjøpe ferdige pinholekameraer som du setter film i, men det er også mulig å bygge om kameraer – eller bygge ditt eget.

2. Et lite hull

Bildene du tar, blir til gjennom et lite hull i selve kameraet. Lyset trenger inn i kameraet, og motivet fanges på de lysfølsomme filmene. Du får ingen hjelp siden alt gjøres manuelt, så du må for eksempel også regne ut lukkertiden selv.

3. Eldgammel teknikk

Selve teknologien stammer fra verdens første kamera – nemlig et camera obscura, og det var med samme teknikk Nicéphore Niépce tok verdens første fotografi i 1826. Bos hjemmelagde kameraer bygger på samme teknologi.

Bilde tatt med kamera laget av en knekkebrødpakke.

Dette bildet er tatt med Bos kamera, som er laget av en Wasa knekkebrødpakke.

© Bo Belvedere Christensen

Er ditt prosjekt det neste?

Alle kan delta, og vi kan friste med en spennende premie som vi avslører senere. Send inn bilde(r) og noen linjer til [email protected]

Kanskje du er interessert i...