Dråpeformasjon fanget i et øyeblikk.

Tryggve fotograferer dråper, og med en nerdete tilnærming lyktes han med å ta fantastiske bilder i brøkdelen av et sekund der tre dråper treffer hverandre.

© Tryggve Karlsen

Leserprosjekt nr. 7 2022: Dråpenes flotte figurer

Leserne våre deler ofte kreative eller flotte fotoprosjekter med redaksjonen. Disse vil vi gjerne vise frem, for hva er vel mer inspirerende og lærerikt enn bilder som andre fotoentusiaster har lagt ned krefter og energi i?

Om leseren – Tryggve Karlsen

Jeg er … 63 år, og jeg kjøpte mitt første kamera da jeg var 19. Jeg har drevet en del med undervannsfotografering med analogt utstyr, men i 2004 gikk jeg helt over til digitale kameraer, og det ga meg en fornyet lyst til å fotografere og utføre nye fotoprosjekter.

Jeg er selvlært … fotograf, og den siste fotosjangeren jeg har begynt med, er dråpefotografering. I 2020 kom jeg i kontakt med en kar som solgte det nødvendige utstyret til å lage dråpe-
kollisjoner, og deretter var det bare å komme i gang med fotograferingen.

Jeg bruker … mye utstyr til å lage dråpekollisjoner, men Olympus-kameraene mine er noe av det viktigste. I tillegg bruker jeg et objektiv på 40–150 mm. Tidligere brukte jeg et 60 mm-makroobjektiv, men det måtte plasseres så nær at det kom dråper på linsen. I tillegg har jeg også satt opp flere blitser som utløses i det øyeblikket dråpene støter sammen og danner en figur.

Jeg redigerer … dråpebildene mine i Photoshop, der jeg først og fremst fjerner de minste dråpene helt. Til slutt gir jeg bildene en runde i Lightroom, der jeg ofte justerer Highlights, Shadows, Whites og Blacks.

Dråpeformasjon fanget med korte lukkertider.

Dråpeplasket skaper en stolpeform som blir truffet av en ny dråpe. Det er slik en paraplyformet dråpe oppstår.

© Tryggve Karlsen

Om teknikken: Slik fanger Tryggve dråpene

1. Dråpeutstyret blir finjustert

Tryggves dråpeutstyr inkluderer en såkalt styringsenhet, som kontrollerer hvor store dråpene skal være og hvor ofte de skal komme. Det er totalt tre magnetventiler som lager dråpene som treffer hverandre og skaper de fargede figurene.

2. Et prøvebilde tester kameraet

Han fotograferer i et mørkt rom og bruker et lite lys til å orientere seg. Tryggve tar en rekke prøvebilder og justerer etterpå. Som regel passer en lukkertid på 1/20 sekund og en blenderåpning på rundt F18–20.

3. Én blits skal styre de andre

Tryggve bruker en Olympus-blits som er koblet til styreenheten, og den er rettet mot taket. I tillegg til den bruker han opptil seks Yongnou-blitser på hver side, som er satt til slave-funksjon, noe som betyr at de følger Olympus-blitsen.

4. Slavene stilles inn

De mange slave-blitsene er satt til laveste ledetall slik at blitslyset kan bli så kortvarig som overhodet mulig. Tryggve setter ledetallet til 58. Rundt dråpeutstyret sitt har han festet to hvite akrylplater som sprer blitslyset mest mulig.

5. Væsken klargjøres 

Sist, men ikke minst, må væsken forberedes. Her bruker Tryggve fortykningsmiddel til å gjøre vannet tykkere. Når vannet er tilsatt fortykningsmiddel, får dråpene et mer markant og robust uttrykk.

Oppsett for dråpefotografering.

Slik ser Tryggves imponerende oppsett ut når han tar bildene sine av dråpene. 

© Tryggve Karlsen

Er prosjektet ditt det neste?

Alle kan delta, og vi kan friste med en spennende premie som vi avslører senere. Send inn bilde(r) og noen linjer til [email protected]

Kanskje du er interessert i...