En mann fra Libya
Jakten på en venn

Edgar Martins vant Sony World Photography Awards med en fotoserie fra Libya som er et portrett til ære for hans avdøde venn.

© Edgar Martins, Portugal, Photographer of the Year, Professional competition, Portraiture, Sony World Photography Awards 2023

Vinneren av verdens største fotokonkurranse er kåret

Juryen har gått gjennom nesten en halv million bilder i den store internasjonale fotokonkurransen Sony World Photography Awards. Vinneren er en gammel kjenning som vant med et personlig prosjekt.

19. april 2023

Vi var der i London da vinneren av verdens største fotokonkurranse, Sony World Photography Awards, ble kåret.

Blant nesten en halv million bidrag var det portugiseren Edgar Martins som til slutt tok seieren med portrettprosjektet «Our War».

Vinnerprosjektet er en svært personlig portrettserie fra Libya, der hans venn og fotojournalist Anton Hammerl i 2011 ble bortført og drept. 

Edgar Martins holder takketale
Vinnertalen

I takketalen fortalte Edgar Martins om sitt første møte med vennen Anton Hammerl, som egentlig var en kjærestes ekskjæreste. Martins vinner rundt 260 000 kroner, mye utstyr og en soloutstilling i 2024.

© Masashi Takiguchi, Sony Europe President; Edgar Martins, Photographer of the Year 2023. ©Courtesy of Creo

I 2022 tok Martins saken i egne hender og dro til Libya for å skape et portrettbilde av vennen sin ut fra menneskene han hadde møtt eller fotografert underveis, eller som på annet vis minnet ham om vennen.

Edgar Martins er også tidligere blitt hedret i Sony World Photography Awards, og i 2016 intervjuet Digital FOTO ham om bildene hans fra blant annet en BMW-fabrikk og et vannkraftverk. Blant kritikere i England og USA kalles Martins en av sin generasjons viktigste og mest innflytelsesrike fotografer.

Om Sony World Photography Awards

  • Konkurransen startet for 16 år siden.
  • Den består av fire frittstående konkurranser – profesjonell, åpen, unge og studenter, og under hver av disse kåres det en vinner i en rekke kategorier.
  • Det er gratis å delta, og hovedvinneren får 25 000 dollar, Sony-utstyr og en soloutstilling. Øvrige vinnere kan også glede seg til å motta utstyr, bli utstilt og få bilder i en bok.
  • I 2023 deltok 415 000, der også en rekke nasjonale vinnere, samt en «Outstanding Contribution to Photography» og en «Sustainability Prize» ble delt ut.


Her er vinnerne i andre populære kategorier

I kategorien «Wildlife and Nature» gikk seieren til en av våre personlige favoritter, en fotoserie om dyr i byen, primært bjørner, vaskebjørner og prærieulver, tatt av amerikanske Corey Arnold.

Akkurat disse tre artene har vært spesielt gode til å tilpasse seg bymiljøet, mens andre dyrearter dør ut. Faktisk i en slik grad at de finner så mye mat at bjørnene ikke lenger går i hi.

(Artikkelen fortsetter under tilbudet)

Prærieulv har slått seg ned i storbyen
Den ville byen

Corey Arnold fortalte at han satte opp et viltkamera i en park i Chicago, der prærieulven hadde slått seg ned. Etter fem måneder fanget han den endelig – men til gjengjeld ble den så skremt av blitsen at den først to måneder senere kom tilbake dit igjen, og da tok han blant dette bildet. Norske Arnfinn Johansen fikk skryt i pattedyr- og den åpne dyrelivkategorien.

© Corey Arnold, United States, Finalist, Professional competition, Wildlife & Nature, Sony World Photography Awards 2023

Al Bello tok seieren i Sport-kategorien, der han har portrettert Kelsie Whitmore – den første kvinnelige profesjonelle baseballspilleren som spiller i en profesjonell herreliga.

Kelsie Whitemore, baseballspiller, kaster baller i oppvarmingen
Kampen på toppen

Kelsie Whitmore spiller – som eneste kvinne – for Staten Island Ferryhawks i den profesjonelle ligaen Atlantic League. Hun spiller med og mot menn som er både raskere, høyere og sterkere enn henne.

© Al Bello, United States, Finalist, Professional competition, Sport, Sony World Photography Awards 2023

Fan Li fra Kina var svært glad og beæret over å vinne Arkitektur-kategorien med sort/hvitt-bildene sine av en nedlagt sementfabrikk.

En nedlagt sementfabrikk
Ren sement

Sementfabrikken ble bygget i 1996 og hadde stor betydning for utviklingen i byen Guilin. I dag er den blitt flyttet til et nytt sted, og bygningene står tomme igjen.

© Fan Li, China Mainland, Finalist, Professional competition, Architecture & Design, Sony World Photography Awards 2023

En favoritt for mange var en portrettserie av sørafrikanske Lee-Ann Olwage. Hun hadde besøkt «Kakenya's Dream School» i Kenya, som sørger for å gi jentene utdannelse fremfor for eksempel tidlige tvangsekteskap.

Etter at hun hadde tatt og skrevet ut portrettene, la hun dem på gulvet, strødde blomster over dem og tok nye bilder. Blomstene skulle bidra til å fokusere på drømmene deres og gjenskape fortellingen om barn i ekteskap.

Dette trikset sikret Lee-Ann førsteplassen i kategorien Creative.

Kenyansk jente i skoleuniform
Drømmen om en fremtid

12 år gamle Michealle Naeku fra «Kakenya's Dream School» drømmer om å bli sykepleier.

© Lee-Ann Olwage, South Africa, Finalist, Professional competition, Creative, Sony World Photography Awards 2023


Innovativ løsning vant ny pris

En av de nye prisene i år, «Sustainability Prize», er kåret på tvers av de profesjonelle kategoriene og gikk til en fotograf som med bildene sine bidrar til et av FNs verdensmål for bærekraftig utvikling.

Tåkenett på fjellside i Lima samler vann
Tåkenett

Vannmangel er et stort problem i Lima, der det er stor tilflytting fra landområdene. Disse nettene kan samle 20 liter vann om dagen.

© Alessandro Cinque, Italy, Shortlist, Professional competition, Documentary Projects, Sony World Photography Awards 2023

Her ble vinneren en bildeserie fra italienske Alessandro Cinque, som til daglig bor i Lima i Peru. Her oppdaget han en dag noen grønne nett på fjellsiden. Det viste seg å være en innovativ løsning på vannmangel for de mange fattige som bor i utkantområdene av Lima, som er bygget på en ørken.

Alessandro Cinques prosjekt var nominert i kategorien «Documentary and Projects».

Disse vant også

Nedenfor ser du de andre vinnerne.

Tilfrosset innsjø i Polen
Vinner av Landscape

Fra januar til mars fløy polske Kacper Kowalski 76 soloturer med gyrokopter eller motorisert paraglider. Han fløy ca. 10 000 km og tilbragte 200 timer alene i luften. Disse bildene er tatt fra 50 til 150 meters høyde over vann, nær Tricity nord i Polen. Her på den tilfrossede innsjøen ser vi blant annet revespor, og hullene og boblene skyldes metan.

© Kacper Kowalski, Poland, Finalist, Professional competition, Landscape, Sony World Photography Awards 2023
Par ser ut over vannet i Saudi-Arabia
Vinner av Portfolio

James Deavin brukte noen måneder på et oppdrag i begynnelsen av 2022 i Saudi-Arabia. Bildene han tok på fritiden sendte han inn til Sony World Photography Awards og tok førsteplass i Portfolio-kategorien.

© James Deavin, United Kingdom, Finalist, Professional competition, Portfolio, Sony World Photography Awards 2023
tre hengende i luften
Vinner av Still Life

Kechun Zhang bor nær en enorm hage i Kina der det dyrkes trær og busker som senere settes ut i andre parker. En dag så han et tre hengende i luften foran vinduet sitt, og det ble til en serie med trær, steiner og busker i stropper hengende fra kraner.

© Kechun Zhang, China Mainland, 1st Place, Professional competition, Still Life, Sony World Photography Awards 2023
Kvinner og soldater i Kongo
Vinner av Documentary

Hugh Kinsella Cunningham har brukt flere måneder på å følge en gruppe kvinner som jobber og demonstrerer for fred i DR Kongo.

© Hugh Kinsella Cunningham, United Kingdom, 1st Place, Professional competition, Documentary Projects, Sony World Photography Awards 2023
En gruppe wayuuer
Vinner av Environment

Med serien sin om wayuuene, et urfolk fra La Guajira, et område i Colombias kystørken, vant de to vennene fra Bolivia og Argentina, Marisol Mendez og Federico Kaplan.

© Marisol Mendez (Bolivia) & Federico Kaplan (Argentina), 1st Place, Professional competition, Environment, Sony World Photography Awards 2023
Kinesisk Yunnan-opera
Vinner av Student

Yunnan-operaen, en egen type kinesisk opera, er i ferd med å forsvinne, og derfor har studenten Long Jing satt fokus på den med bildeserien sin.

© Long Jing, China Mainland, Student Photographer of the Year, Student competition, Sony World Photography Awards 2023
Stoler oppstilt til skolestart
Vinner av Youth

17 år gamle Hai Wang vant Unge-kategorien med et bilde av stoler oppstilt til en skolestart som det aldri ble noe av på grunn av koronapandemien.

© Hai Wang, China Mainland, Youth Photographer of the Year, Youth competition, Sony World Photography Awards 2023

Kanskje du er interessert i...